Yüz Germe

Yüz Germe Nedir?

Cerrahi olan ya da olmayan tüm estetik prosedürler, doğuştan gelen ya da sonradan oluşan görsel bozuklukların iyileştirmesi amacıyla gerçekleştirilmektedir. Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi sadece mecburi müdahalelerin gerekli olduğu durumlarda değil, kişisel tercihlerle de son yılların katlanarak artan bir ilgiyle en sık rağbet gören tıbbi birimlerden biri haline gelmiştir. Güzel ve sağlıklı bir görünüm her ne kadar bütünsel bir kavram olsa da, görsel güzellik algısı birçok insan için yüz bölgesiyle özdeşleşmiştir. Yüz estetiği, sağlık sektörünün en sık uygulanan gençleştirme ve iyileştirme uygulamalarından bir tanesidir. Gereklilik dışında, çoğunlukla yaşlanma karşıtı bir çözüm seçeneği olarak tercih edilen yüz estetiği, amacı doğrultusunda birçok cerrahi olan ya da olmayan tedavi prosedürlerini kapsar. Yüz germe de hem kadınlar hem de erkekler tarafından oldukça rağbet gören estetik uygulamalardan bir tanesidir. Yüz germe prosedüründe temel amaç, zaman içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak esnekliğini kaybetmiş ve sarkmış cildin toparlanması ve kırışık görünümün giderilmesidir. Yüz germe işlemiyle ilgili en büyük yanılgılardan bir tanesi yaşlılıkla ilişkilendiriliyor olmasıdır. Oysaki cilt yaşlanmasını tetikleyen tek faktör yaşın ilerlemesi değildir. Genetik mirasın en büyük hissedarı cilt yapısıdır. Sırf bu sebeple bile sarkma ve kırışıklık problemleriyle erken yaşlarda karşılaşabilirsiniz. Dış etkenlerin de deri yaşlanmasını hızlandırmadaki katkılarını göz ardı etmemek gerekir. Sigara ve alkol tüketimi, stresli yaşam koşulları, beslenme bozuklukları, kilo alma verme dengesindeki ani ve hızlı değişimler cildin yaşlanma sürecini hızlandıran dış faktörlerdir. Yüz estetiği prosedürlerinin gözbebeği olan yüz germe işlemi, uygun koşullarda yapıldığı ve uzman ellere denk geldiği müddetçe yüz güldüren sonuçlar sunmaktadır.

Yüz Germe Nasıl Yapılır?

Alın, kaşlar, göz kapakları, göz çevresi, burun kenarı, çene ve hatta boyun bölgesi gibi yüz hatlarını oluşturan her detay, yüz germe prosedürünün planlanmasında önem arz eder. Yüz germe ameliyatları genel olarak 40 – 50 yaş aralığında yapılabilmektedir. Bu yaş grubuna dahil olmayan daha genç hastalar için cerrahi olmayan çözüm seçenekleri tavsiye edilir ve uygulanır. Yüz germenin cerrahi olarak iyileştirilmesi ve yeniden yapılandırılması gerektiği durumlarda kişinin yapması gereken şey Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahiye başvurmaktır. Tüm estetik cerrahi prosedürlerde ilk muayenenin ve görüşmenin amacı, başvuran kişinin yapılacak ameliyat için uygun bir aday olup olmadığını tespit etmektir. Kişinin yaşı, genel sağlık durumu, cildinin yapısı, ciltte oluşan form kaybının derecesi, beklenti ve istekleri göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılır ve ameliyat kararı alınır. Sözlü ve fiziki muayenelerle ve yapılan kan testi sonuçlarıyla cerrahi operasyona engel teşkil eden bir durum tespit edilmemişse yüz germe operasyonu planlanır. Ameliyat öncesi, ameliyat aşaması ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinden oluşan yüz germe prosedüründe hasta, cerrah işbirliği önem taşır. Yüz germe ameliyatı, sıklıkla genel anestezi altında gerçekleşse de, lokal anestezi altında da yapılabilmektedir. Kullanılacak anestezi yöntemine, ameliyat kararı sonrası prosedür planlama aşamasında doktor tarafından karar verilir. Ameliyat süresi, ek işlemler yapılıp yapılmayacağına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ameliyat sonrasında hastanın aynı gün taburcu edildiği durumlar olabildiği gibi, 1 gün yatış da gerekebilmektedir.

Yüz germe operasyonu sıklıkla ön kulak çizgisine gizlenen kesi ile başlanır. SMAS adı verilen tabaka olması gereken konuma çekilir, fazlalık deri bedenden uzaklaştırılır. Hastanın deformasyonuna bağlı olarak aynı operasyona boyun germe, gözkapağı estetiği ve yüze yağ transferi uygulamaları da dahil edilebilir.

Yüz Germe Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Ameliyat sonrası, işlem bölgesinde, morarma, şişme, uyuşukluk gibi kısa süreli yan etiler meydana gelebilir. Bu konuda endişe etmemeli 3 ila 5 gün içerisinde bu etkilerin kendiliğinden ortadan kalkacağı bilinmelidir. Soğuk kompres uygulamalarıyla, ameliyat sonrası oluşan şişlik ve morarmaların iyileşme süreci hızlandırılır. Hasta zorlayıcı olmamak kaydıyla 2 gün sonra ayağa kalkabilir, dolaşabilir, basit işleri yapabilir. İşlem kaynaklı şişlik ve morarmaların hafiflemesiyle birlikte de 1 hafta sonra çalışma hayatına dönebilir. İlk 8 hafta ağır aktivitelerden ve güneş ışınlarından kaçınması gerekir. İlk iki gün duş alınmaması önerilir. Uyku pozisyonu da ameliyat sonrası ilk günlerde dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Baş bölgesi desteklenerek yukarıda olacak şekilde uyunması gerekir. Yüz germe ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin uzamaması için, doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı, pansuman ve bakım talimatları hijyen kuralları dikkate alınarak uygulanmalıdır.

10

Alanında Uzman Doktor

4

Tıbbi Branş

2000

Başarılı Operasyon

Yüz Germe Hakkında Diğer Detaylar

Yüz germe estetiği, yüz germe ve orta yüz germe ameliyatı olarak kendi içerisinde ayrıştırılan, tek başına olabileceği gibi, bir arada da uygulanabilen bir prosedürdür. Dolayısıyla, yüz germe ile orta yüz germeyi, farklı etki alanlarına sahip olmaları bakımından ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Yüz germe ameliyatları, yaşlanma etkilerinin en çok gözlemlendiği; yanak, ağız çevresi, çene, boyun gibi yüz konturunu oluşturan detaylar için tercih edilebiliyor. Orta yüz, burun çevresinden aşağı doğru bir hat çizildiğinde, iki çizgi arasında kalan alanda yer alıyor. Orta yüz bölgesi için uygulanan yüz germe prosedürü, yanakla burun arasındaki bölgede çökkünlük, gözaltı çökmeleri ve torbalanmaları, nazolabial çizgiler gibi problemlerin giderilmesinde etkili olabiliyor.

Orta yüz bölgesine yönelik yüz germe prosedüründe sıkça tercih edilen yöntemlerden bir tanesi de Endoskopik yüz germedir.

Endoskopik orta yüz germe yöntemi, kafa derisi içinden 3-4 mm endoskopik kameralar girilerek gerçekleştirilebiliyor. Sadece saçlı deriye açılan 1-2 cm lik kesilerle yapılan Endoskopik orta yüz germe tekniğiyle, orta yüz bölgesindeki dokulara müdahale ediliyor.