Dolgu Uygulamaları Nedir?
Dolgu uygulamaları, Estetik Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahinin en güçlü silahlarından biri olarak kabul edilir. Farklı içeriklerde olabilen dolgu malzemeleri, yüz ve vücut bölgesinde ihtiyacı olan ve istenilen alanlara, cilt altına enjeksiyon yapılarak uygulanmaktadır. Dolgu enjeksiyonları, ameliyatsız gençleştirme prosedürü olarak tek başına uygulanabileceği gibi, bazı estetik cerrahi süreçlerde tamamlayıcı prosedür olarak da kullanılabilmektedir. Dolgu enjeksiyonlarının içerikleri hangi bölgede nasıl bir etki yaratılmak istendiğine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Hyalüronik Asit Bazlı Dolgular
Vücutta doğal olarak var olan hyalüronik asit, cildin nem dengesini ve elastikiyetini sağlamakla görevlidir. Zaman içerisinde yaş aldıkça, vücuttaki hyalüronik asit seviyesi azalmaktadır. Sıvı ya da jel formda olabilen hyalüronik asit bazlı dolgular, yüz bölgesinde kırışıklık ve ince çizgilerin giderilmesinde oldukça etkileyici sonuçları olan yaşlanma karşıtı uygulamalardan bir tanesidir. Sıvı formuyla gençlik aşısı olarak da sıkça uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra, yüz bölgesinde elmacık kemikleri, dudaklar gibi altı çizilmek istenilen alanlar için de dolgunlaştırma ve şekillendirme yapmak amacıyla tercih edilmektedir. Yüzdeki hacim kaybı ve deformiteler, vücutta var olan ve yetersiz kalmış bir bileşenle giderilmeye çalışıldığı için, uygulama sonrası alerjik reaksiyona yol açması beklenmez. Hyalüronik asit bazlı dolguların iddialı ve etkili olduğu alanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Alın çizgileri
- Kaş çatma çizgileri
- Nazolabial çizgiler (Burun deliklerinden ağız kenarlarına inen çizgiler)
- Dudak üzerindeki ince çizgiler
- Gözaltı çökkünlükleri
- Gözaltı aydınlatma
- Çene altına doğru inen çizgiler
- Derin akne izleri
- Elmacık kemikleri
- Dudaklar
- Jawline (Çene hattı keskinleştirme)
Otolog Yağ Dolguları
Otolog yağ enjeksiyonu, kişinin kendi yağ hücrelerinin, liposuction yöntemiyle, yağların depolanmış olduğu alanlardan alındığı ve kök hücreden zengin hale getirilerek sorunlu bölgelere enjekte edildiği işlemi ifade etmektedir. Dolgu enjeksiyonları cerrahi operasyon kapsamında değildir. Ancak, otolog yağ enjeksiyonları, cerrahi prosedürlerin içerisinde tamamlayıcı rol üstlenir. Sivilce izleri, ve cilt doku kayıpları için etkili bir tedavidir. Otolog yağlar, kişilerin kendi yağ hücreleri kullanılarak elde edildiği için, enjeksiyon sonrası, alerjik reaksiyonlara yol açmaz.
Dolgu Uygulamaları Nasıl Yapılır?
Dolgu enjeksiyonları, ihtiyaca ve beklentilere göre uygulanan, kişiye özel bir prosedürdür. Yüz ya da vücut konturunun gençleştirilerek şekillendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen dolgu enjeksiyonları için öncelikle, uygulanacak alanlar belirlenerek sınırlandırılır. Hyalüronik asit bazlı dolgu enjeksiyonları öncesi, anestezik kremler yardımıyla işlem bölgesinin uyuşturulması sağlanabilir. İyileştirilmesi istenilen yerlerde deri altına ince uçlu iğnelerle dolgu malzemesi enjekte edilerek kısa sürede işlem tamamlanır. Dolgu enjeksiyonu, otolog yağ transferi şeklinde uygulanacaksa, ameliyathane şartlarında gerçekleştirilmesi gerekir. Liposuction ile hastanın dirençli yağlarının olduğu alanlardan yağ alımı yapılır. Alınan yağlar santrifüj ile özel işlemden geçirilerek, kök hücreden zengin hale getirilir. Kök hücreden zengin hale getirilmiş yağlar, yine ince uçlu özel enjeksiyonlarla, deri altına uygulanır.
Dolgu Uygulamaları Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Otolog yağ transferinde de hyalüronik asit bazlı dolgu enjeksiyonlarında da vücutta alerjik reaksiyon beklenmez. Dolgu enjeksiyonları, gündelik yaşamı askıya almayı gerektirecek seviyede uygulamalar değillerdir. Otolog yağ transferinde uygulanan enjeksiyon, farklı prosedürlerle ameliyathane şartlarında uygulandığı için, yapılacak diğer işlemlere bağlı olarak değişebilen iyileşme süreçlerine tabi olabilir. İşlem bölgesinde ağrı oluşması beklenmez. İşlem sonrası dolgu enjeksiyonlarına bağlı olarak geçici bir ödem oluşabilir. Buz kompresi yardımıyla iyileşme kısa sürede sağlanabilir.
Alanında Uzman Doktor
Tıbbi Branş
Başarılı Operasyon
Dolgu Uygulamaları Hakkında Diğer Detaylar
Dolgu Uygulamalarında İşlem Ne kadar Sürer?
Dolgu uygulamaları 15 dakika ila 30 dakika arasında tamamlanabilen işlemlerdir.
Dolgu Uygulamaları Kalıcı Mıdır?
Kalıcılık etkisi hangi dolgu türünün kullanıldığına bağlı olarak değişebilmektedir. Hyalüronik asit bazlı dolgular geçici dolgulardır.
Dolgu Uygulamaları Meme Büyütmede Uygulanabilir mi?
Meme büyütme prosedürleri kapsamında geçici ve ameliyatsız bir çözüm seçeneği olarak uygulanabilmektedir.
Dolgu Uygulamaları İle Botoks Aynı Etkiye Mi Sahip?
Dolgu ile botoks bir arada uygulanabilen prosedürlerdir. Botoks tek başına, derinleşmiş çizgilerin giderilmesinde yeterli olmayabilir.
Dolgu Uygulamaları Penis Uzatmada Kullanılabilir mi?
Dermal dolgular penis uzatma yöntemi olarak kullanılabilmektedir.