Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş yapısında ilk olarak göze çarpan kısım diş minesidir. Diş minesi yüzeyinde oluşan ve estetik açıdan rahatsız edici olabilen renk değişimlerinin sorumlusu, mine altındaki dentin tabakasıdır. Doğal rengi beyaz olan diş minesi, yarısaydam özelliğiyle altında yer alan dentin katmanının rengini yansıtır. Zaman içerisinde, tütün ürünleri ve boyayıcı gıdaların etkisiyle dişler sarıya ya da kahverengiye dönüşür. Bu tarz renklendirici ürünler, pulpadan dentin katmanına erişirler, bu da doğal rengi sarı olan dentinin daha da sararmasına sebep olur. Diş minesi yüzeyinde gözlemlenen renk değişimi aslında dentinin yansımasıdır.

Dişler Hangi Nedenlerle Sararabilir?

  • Diş minesinde meydana gelen travmalar
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Çay, kahve, kırmızı şarap vb renklendirici sulu gıdalar
  • Yüksek asit ve şeker oranına sahip içecek ve yiyecekler
  • Yetersiz diş bakımı
  • Yapısal faktörler
  • Yaşlılık

Sararmış diş görseli, diş fırçalama, diş ipi kullanma, gargara yapma vb gibi ağız ve diş sağlığına yönelik uygulamalarla düzeltilemez. Ağız sağlığına yönelik bakım rutinleri, dişlerde lekelenmeyi tetikleyecek unsurların etkinliğini azaltır. Mevcut sararmalar için, ofis tipi olarak adlandırılan, klinik ortamda, sadece diş hekimleri tarafından gerçekleştirilebilen diş beyazlatma işlemi gerekmektedir. Dişlerin şekli ortodontik açıdan ne kadar düzgün olursa olsun, gereken beyazlıkta olmadıkları müddetçe, estetik açıdan güzel görünmeleri olası değildir. Kimyasal ajanlarla uygulanan diş beyazlatma prosedürünün gerçekleştirilebilmesi için göz önünde bulundurulan bazı kriterler vardır. Ön koşul sağlıklı diş ve dişetlerine sahip olmaktır. Diş beyazlatma işlemi sadece doğal dişlere yapılabildiği unutulmamalıdır. Diş üzerinde, kaplama, bonding (kompozit dolgu), porselen lamina gibi malzemeler varsa, diş beyazlatma prosedürü uygulanmaz. Bunun yanı sıra, kırık, çatlak, diş sıkma alışkanlığı gibi problemler, beyazlatma prosedürünün ne derece etkili olacağı bakımından önem arz eder ve uygulama öncesi göz önünde bulundurulur.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma, belirlenen diş tonu yakalanıncaya kadar 3 seans uygulanabilmektedir. Her seans, uygulama sonrası 15 dakika beklenmesi gerekir. Beyazlatma işleminin uygulanacağı alan belirlenirken gülümseme hattı baz alınır. İşlem prosedüründe takip edilecek adımlar şu şekilde sıralanabilir:

1. Renk Tonu Planlaması: Renk tonu, hastanın tercihlerine göre belirlense de, aşırıya kaçmak yapay bir görüntüye sebep olabilir. Ten ve dudak rengi, ideal ton için ipucu niteliğindedir. Estetik diş hekimi, uygun olabilecek tonlarla ilgili gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.

2. Koruyucu Aparatların Takılması: İşlem esnasında, dişetleri, dil, dudaklar ve gözler izole edilmeli ve gözlük takılmalıdır. İzole edici aparatlar, ağız bölgesini uygulama esnasında kullanılacak kimyasal içerikli ajanlara, gözleri ise, ışık kaynağına karşı korumak amaçlı takılır.

3. Diş Taşı Ve Tartar Temizliği: Diş beyazlatma uygulamasına geçmeden önce, diş taşı ve tartar temizliği yapılarak dişlerin uygulamaya hazır ve elverişli hale getirilmesi gerekir.

4. Diş eti bariyerinin uygulanması: Diş etlerini kimyasal içerikli beyazlatma ajanından korumak amacıyla diş etleriyle dişler arasına koruyucu jel uygulanır. Alt ve üst dişlerdeki tüm açıklıklar jelle kapatılarak, ışık kaynağı aracılığıyla sertleştirilir.

5. Diş Beyazlatma Ajanının Uygulanması: Diş beyazlatma jelinin içerisinde beyazlatıcı etkisi olan hidrojen peroksit bileşeni mevcuttur. Beyazlatma ajanı alt ve üst diş yüzeylerine tabakalar halinde sürülerek tatbik edilir ve ışık uygulanır. 15 dakika bekledikten sonra, sürülen beyazlatıcı jeller, aspiratör yardımıyla dişlerden uzaklaştırılır. Dişler yıkandıktan sonra renk kontrolü yapılır. İstenilen ton yakalanmamışsa, yıkanan dişler tamamen kurutularak beyazlatma jeli tekrar uygulanır. İşlem en fazla 3 defa tekrar edebilmektedir.

6. Hastanın Aynayla Buluşması: Hedeflenen renk tonu sağlandıktan ve kimyasal ajan artıklarının diş yüzeyinde kalmadığından emin olunduktan sonra, ağız bölgesindeki tüm koruyucu aparatlar çıkarılır. Yapılan uygulamanın neticesi hemen gözlemlenebilir. Hastanın memnuniyeti yapılan uygulamanın en büyük başarı ölçütüdür. Memnuniyet, aynaya yansıyan ikinci gülüşte saklıdır.

Diş Beyazlatma Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

  • Diş beyazlatma uygulamasıyla ilgili en yaygın ve beklenen şikayet, ani ve anlık gelişen ağrı ve sızıların meydana gelmesidir. Uygulanan ajanların diş minesi üzerinde hassasiyet etkisi vardır.
  • Oluşabilecek ağrılar, ağrı kesici yardımıyla giderilebilir.
  • Diş rengini boyayabilecek tüm renkli katı ve sulu gıdalar 48 saat boyunca tüketilmemelidir. Çay, kahve, kola, kırmızı şarap, vişne, salçalı gıdalar vb gibi kırmızı tonlarının baskın olduğu tüm ürünler yasaklı gıda kategorisindedir.
  • Sigara, puro gibi tütün ürünlerinden 48 saat boyunca uzak durulmalıdır.
  • Boyalı gıda ve tütün ürünleri için belirlenen 2 günlük süre işlemin boşa gitmemesi açısından gerekliliktir. Doktorların bu yöndeki genel tavsiyesi, en az 2 hafta süreyle dikkatli olunması yönündedir.
  • Diş beyazlatma sonrası, ağız ve diş sağlığıyla ilgili kullanılması gereken bakım ürünleri konusunda doktor gerekli uyarıları ve bilgilendirmeleri yapacaktır.
10

Alanında Uzman Doktor

4

Tıbbi Branş

2000

Başarılı Operasyon

Diş Beyazlatma Hakkında Diğer Detaylar

Diş Beyazlatma Ağrılı Bir İşlem Mi?

Uygulama esnasında hissedilen şikayet genel olarak ağrıdan ziyade hassasiyetle ilgilidir. İşlem sonrası 24 saat sürmesi ve sonrasında geçmesi beklenen iğne batması veya şimşek çakması gibi benzetmelerle tarif edilen ağrı ve sızılar uygulama esnasında da oluşabilmektedir. Dondurmanın hassas dişler üzerindeki etkisi gibi düşünülebilir. Hastanın ağrı eşiğine bağlı olarak da değişebilen bir durumdur.

Diş Beyazlatma Zararlı Mı?

Diş minesi yüzeyinde geçici hassasiyet etkisi vardır. Diş minesine, diş yapısına, diş etine zarar vermesi beklenmez. Ancak diş eti dikkatli ve işlemden zarar görmeyecek bir şekilde diş eti bariyeriyle koruma altına alınmazsa, uygulanan kimyasal ajanlar diş etine zarar verebilmektedir. Bunun yanı sıra işlem bitiminde, uygulama alanlarında, sonradan ağızla temas edebilecek artık madde kalmamalıdır. Diş beyazlatma, doğru ve özenli bir şekilde uygulandığı müddetçe zararsızdır ve yüz güldüren sonuçlar sunar.

Diş Beyazlatma İlaç Kullanımına Bağlı Oluşan Lekeler İçin Etkili Midir?

Diş beyazlatma diş yüzeyindeki lekeli görselin giderilmesine yardımcı olabilecek bir prosedürdür. Sağlıklı tüm dişlere uygulanabilir. Diş hekimi, lekelenme yoğunluğu ve nedenlerine bağlı olarak, beyazlatma işleminden ne kadar verim alınabileceğiyle ilgili muayene aşamasında gerekli bilgileri paylaşacaktır.