Saç Mezoterapisi

Saç Mezoterapisi Nedir?

Saç kaybını önlemeye yönelik geliştirilen teknik ve uygulamaları tedavi ve telafi amaçlı olmak üzere iki grupta incelemek mümkündür. Saç ekimi bir nevi, geri dönmeyeceğinden emin olunan saç tellerinin yarattığı boşluğa, yerini yadırgamayacak yeni saç köklerinin hediye edilmesi işlemidir. Bu açıdan bakıldığında, saç ekimi prosedürlerinin telafi amaçlı bir uygulama olduğu söylenebilir. Saç mezoterapisi ise, saç ekimine giden yolun önünü mümkün olduğunca tıkamaya veya geciktirmeye yönelik tedbirlerin alındığı bir güçlendirme prosedürüdür. Saç köklerinin, besleyici vitamin ve minerallerden oluşan preparatlarla iyileştirilmesi hedeflenir. Dolayısıyla, saç mezoterapisinin yapılabilmesi için, saç köklerine ihtiyaç vardır.

Saç Mezoterapisinin Etki Alanları Nelerdir?

  • Androgenetik Alopesi:

En yaygın belirtisi ön saç çizgisinin geriye çekilmesidir. Saç yapısındaki incelmeler, dökülmelerin habercisidir. Erkekler için 20’li yaşlarda dahi başlayabilir. Erken evrede tespit edilebilmesi tedavi için önem taşır. Saç mezoterapisi androgenetik alopesinin yani erkek tipi saç dökülmelerinin erken evre destekçi tedavi seçeneklerinden bir tanesidir.

  • Alopesi Areata:

Halk arasında saç kıran olarak bilinen Alopesi areata, bağışıklık sisteminin zayıflamasına veya travmalara bağlı olarak yaşanan bölgesel dökülmelerdir. Alopesi areata sadece kafa derisinde değil, vücudun kılla kaplı olduğu diğer alanlarda da görülebilir. Genel olarak, – zamanı kişiden kişiye değişiklik gösterebilmekle beraber – bölgesel açıklıklar kendiliğinden de dolabilmektedir. Yeni saç oluşumunu desteklemek amaçlı saç mezoterapisi gibi, takviye tedaviler de uygulanabilir.

  • Mevsimsel Saç Dökülmeleri:

Doğanın dengesi, yaşam – ölüm – yaşam döngüsüyle sağlanır. Tazelenmek, güçlenmek ve yeniden var olabilmek için bu evrelerin yaşanması gerekir. Saçların insan vücudunda varoluş süreçleri de bu kurala tabidir. Saç dökülmeleri, vücudun mevsim geçişlerine verdiği doğal bir reaksiyon olarak kabul edilebilir. Saç mezoterapisi, saçların, mevsimsel saç dökülmeleri karşısında daha dirençli olmasına yardımcı olur.

  • Hormonal Saç Dökülmeleri:

Saç dökülmesi probleminin kaynağı araştırılırken ilk olarak vücutta hormon dengesizliği olup olmadığına bakılır. Hormonlara bağlı olarak gelişen saç kayıplarının, denge sağlanmadığı müddetçe önlenemeyeceği bilinmelidir. Saç mezoterapisi, tedavi sürecinde, saç derisinden daha az sayıda fire verilmesi için çalışır.

Saç Mezoterapisi Nasıl Yapılır?

Saç kaybının, önlenmesinde veya giderilmesinde uygun bir tedavi planlaması yapılabilmesi için altında yatan nedenlerin mutlaka araştırılması gerekir. Yapılan kan tahlilleri ve saç analizleriyle dökülmelerin bağlı olabileceği nedenler kolayca tespit edilebilir. Saç mezoterapisi uygulaması için, öncelikle, saçların neye ihtiyacı olduğunun belirlenmesi gerekir. Bu sebeple, saç sağlığını geri kazanmak ve güçlendirmek amacıyla başvuran kişilerden, gerekli olabilecek tüm vitamin ve hormon tetkikleri talep edilecektir. Yapılan tüm test ve tahliller, sadece saç dökülmelerinin nedenlerini araştırmak için değil, aynı zamanda da, saç mezoterapisi için uygun olmayan sağlık durumlarının tespiti açısından önemlidir. Bu sebeple, saç mezoterapisi yaptırmak isteyen kişilerin ilk doktor görüşmesinde genel sağlık hikayelerini doğru ve eksiksiz bir şekilde aktarmaları gerekir.

Saç Mezoterapisi İçin Kimler Uygun Değildir?

  • Kanser hastaları
  • Hamileler
  • Emzirme döneminde olanlar
  • Alerjik hastalıkları olanlar
  • Diyabet Hastaları

Saç mezoterapisi uygulaması öncesi, hastanın vücudunda yetersiz olan vitamin ve minerallerden oluşan özel bir preparat hazırlanır.

Saç Mezoterapisinde Kullanılabilecek Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

  • Demir
  • Biyotin
  • Çinko
  • D vitamini
  • B12 vitamini
  • Omega 3
  • Magnezyum
  • Selenyum
  • Kollajen

Saç mezoterapisi prosedürü, kişinin sadece ihtiyacı olan bir ya da birden fazla takviyenin saç derisine direkt olarak enjekte etmesiyle gerçekleştirilir. Uygulama öncesi işlem yapılacak saç derisi antiseptik solüsyonlarla arındırılır. İğneleme, özel şırıngalarla ya da mezoterapi tabancasıyla gerçekleştirilir. Mezoterapi tabancaları ile daha hızlı ve pratik bir şekilde uygulama yapmak mümkün olabilmektedir. Saç Mezoterapisi öncesi herhangi bir anestezi uygulamasına gerek duyulmaz. Mikro iğneleme yöntemiyle gerçekleştirilen saç mezoterapisinde küçük boyutlu iğne uçları kullanılacağı için, ağrı eşiğine bağlı olarak değişiklik göstermekle beraber, kişilerin ağrı ya da acı hissetmesi beklenmez. Bunun yanı sıra, hazırlanan karışımın içerisinde lokal anestezik etkisi olan prokain vardır. Prokainin, enjeksiyon esnasında uyuşmayı sağlayan etkisiyle, hasta genel olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadan konforlu bir şekilde uygulama sürecini atlatır. Mikroiğneleme işlemine geçmeden önce, saç derisi antiseptik solüsyonlarla arındırılır.

Saç Mezoterapisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Saç mezoterapisi prosedürü uygulandıktan sonra, hasta kaldığı yerden gündelik hayatına devam edebilir. Aynı gün saç yıkaması yapılmamalıdır. Doktorun onayı doğrultusunda, işlemin ertesi günü saçlar yıkanabilir. Mezoterapinin etkinliğini azaltması bakımından alkol kullanılmamalıdır. 1 hafta süreyle havuza girilmemelidir.

  • Saç derisinde kızarıklıklar olabilir
  • Ağrı, şişlik, ödem gibi şikayetler takip edilmeli ve doktorla paylaşılmalıdır
  • İşlem sonrası ilk 3 saat saçlar yıkanmamalıdır.
  • İlk gün kimyasal saç şekillendirme ürünleri kullanılmamalıdır
  • İşlem bölgesinde meydana gelebilecek olan şişlikler için buz kompres yapılabilir
  • İşlem öncesi kullanımına ara verilen kan sulandırıcı ilaçların, işlem sonrası da 1 hafta boyunca kullanılmaması gerekir
10

Alanında Uzman Doktor

4

Tıbbi Branş

2000

Başarılı Operasyon

Saç Mezoterapisi Hakkında Diğer Detaylar

Saç mezoterapisi düzenli olarak uygulandığı takdirde faydalı etkilerinin gözlemlenmesi mümkün olabilen bir prosedürdür. Kaç seanstan oluşması gerektiğiyle ilgili net bir rakam vermek doğru olmaz. Zira, seans sayısını belirleyen şey, kişinin ihtiyaçları ve saç sağlığının durumudur. İlk birkaç seanstan sonra etkileri gözlemlenebilir. Size uygun olan ve saçlarınızın ihtiyacı olan seans sayısı, işlemi gerçekleştirecek uzmanlarca veya doktorlarca belirlenecektir.