Zirkonyum (Kron) Diş Kaplama Nedir?
Zirkonyum, doğasında var olan yapısal özellikleriyle diş kaplama uygulamalarında kullanılan beyaz renkli ve parlak bir metaryaldir. Basınç direnci avantajıyla uzun yıllardan bu yana arka dişlerde tercih edilse de, günümüzde estetik amaçlı olarak da gülüş tasarımı prosedürleri kapsamında sıkça uygulanmaya başlanmıştır.
Zirkonyum Diş Kaplama Hangi Avantajlara Sahiptir?
- Esnek bir yapısı yoktur. Çene basıncına dirençlidir.
- Sert ve sağlamdır. Kolay kırılmaz veya çatlamaz.
- Diş rengine uygundur. Doğal görünür.
- Metal desteksizdir. Metal altyapısı olmadığı için diş etleriyle daha kolay uyum sağlar.
- Uzun ömürlüdür.
- Kaliteli bir porselen kullanıldığı müddetçe renk kaybı yaşanmaz.
- Doğru bir bakımla lekelenme önlenebilir. Aşırı tütün ürünlerinin kullanımına bağlı olarak zaman içerisinde lekelenme olsa dahi, diş hekimi tarafından kolayca temizlenebilir ve ilk yapıldığı haline döner.
- Estetik bir gülüş sağlar.
Zirkonyum Kaplama Hangi Durumlar İçin Uygundur?
- Çürük dişlerde
- Kırık dişlerde
- Aralıklı / Ayrık dişlerde
- Şekil bozukluklarında
- Diş eksikliğinde
- Diş rengi bozukluklarında
- Dişlerde madde kaybı varsa
Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum diş kaplama için katı bir yaş sınırı yoktur. Diş ve çene yapısı gelişiminin tamamlanmış olması yeterlidir. Zirkonyumun yapısal özelliklerini, diş kaplaması uygulamasıyla avantaja çevirebilmesi ve istenilen görsel sonuçları sunabilmesi için, diş hekiminin el işçiliği kadar, malzemenin laboratuvar aşamasında nasıl işlendiği de son derece önemlidir. Bunun yanı sıra özellikle de estetik amaçlı talep edilen zirkonyum diş kaplama prosedürü için, hastanın da işbirliğine ihtiyaç vardır. Hasta, işlem sonucunda tam olarak nasıl bir görsel elde etmek istediği konusunda açık ve net olmalıdır. Diş hekimi detaylı diş görüntüleme tetkikleri doğrultusunda yapacağı genel muayeneyle hastanın önceliklerini tespit eder. Gerekli görülen müdahaleler yapılıp, aciliyeti olabilecek sorunlar giderildikten sonra zirkonyum diş kaplama prosedürü planlanmaya başlanır. Diş hekimi sürecin tüm detaylarını hastasıyla paylaşır. Beklentiler, ihtiyaçlar ve hedeflenen sonuçlar doğrultusunda uygulama aşamasına geçilir.
- İşlem esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmemesi için uygulama alanı uyuşturulur.
- İşlem yapılacak dişler küçültülerek, kaplamaya uygun olabilecek şekilde yeniden boyutlandırılır.
- Küçültme işlemi sonrası ölçü alınır.
- Kaplama takılıncaya kadar her hangi bir sıkıntı yaşanmaması için geçici diş takılır.
- Renk tonuna karar verilir. Diş rengine uyumlu olabilecek ahengi bozmayacak tonların tercih edilmesi önerilir.
- Ölçü laboratuvara gönderilir. Laboratuvar aşamasında, sert yapıdaki malzeme porselenle kaplanarak daha yumuşak ve diş etine uyumlu hale getirilir.
- Yaklaşık bir hafta içerisinde hastadan geçici dişler çıkarılarak zirkonyum kaplamalar takılıp, ağız içerisindeki uyumu ve fonksiyonelliği kontrol edilerek prosedür tamamlanır.
Zirkonyum Kaplama Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
İşlem bölgesi uyuşturulduğu için, işlem esnasında hastanın herhangi bir ağrı sızı hissetmesi beklenmez. Diş küçültüldükten sonra takılan geçici dişler sayesinde bölgeye temasla oluşabilecek hassasiyetlerin önüne geçilmiş olur. Hasta gerek küçültme işlemi sonrasında gerekse de kaplama diş uygulandıktan sonra gündelik yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir. Zirkonyum diş kaplama sonrası, uygulamanın uzun ömürlü olabilmesi için ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Zirkonyum diş kaplama, kaliteli malzemeler kullanılarak ustaca işlendiği ve uygulandığı müddetçe, doğru ve yeterli bir ağız bakımıyla uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.
Alanında Uzman Doktor
Tıbbi Branş
Başarılı Operasyon
Zirkonyum Diş Kaplama Hakkında Diğer Detaylar
Zirkonyum Diş Kaplama ağız kokusu yapar mı?
Zirkonyum diş kaplama prosedürüyle ilgili endişe duyulan konulardan bir tanesi de ağız kokusuna yol açıp açmayacağıdır. Ağız kokusu, çeşitli fizyolojik rahatsızlıkların sonucu olarak veya yetersiz ağız bakımı sebebiyle meydana gelen bir sorundur. Kaliteden ödün verilmeden, kenar uyumlarına dikkat edilerek yapılan zirkonyum kaplamaların ağız kokusuna yol açması beklenmez.
Zirkonyum Diş Kaplama Dişleri Çürütür mü?
Zirkonyum diş kaplamada çürük önleyici yapıştırıcılar uygulanır. Komşu dişlerle ilgili yaşanan sıkıntılar sebebiyle dişlerde çürüme olabilir. Diş, zirkonyum kaplama yapıldığı için çürümez.