Revizyon Burun Estetiği Nedir?
Revizyon burun estetiği, daha önce geçirilmiş burun estetiği operasyonlarının başarısız olduğu durumlarda gerçekleştirilen düzeltme amaçlı bir prosedürdür. Burun estetiği ameliyatlarıyla, revizyon burun estetiği ameliyatlarının ortak paydası, burunla ilgili görsel ve fonksiyonel bozuklukların giderilmesi amacıdır. Burun estetiği ameliyatı sonucunda hastanın hali hazırda var olan şikayetleri giderilmemiş olabileceği gibi, ameliyat sonrasında yeni sorunlarla da karşılaşılabilmektedir.
Revizyon Burun Estetiği İhtiyacını Doğuran Nedenler Nelerdir?
- Ameliyat prosedürü planlamasında yapılan hatalar
- Cerrahi hatalar,
- Ameliyat tekniğiyle ilgili yanlış seçimler
- Ameliyat sonrası zorlama, darbe gibi travmalar,
- Enfeksiyon,
- Burun ile ilgili yapısal özellikler,
- İyileşme sürecindeki dikkatsizlik ve özensizlik
Burun estetiği ameliyatlarının görsel memnuniyetsizlikle sonuçlanmasının önemli sebeplerinden bir tanesi de, beklenti ve taleplerin doktora doğru bir şekilde iletilememesidir. Bu sebeple her estetik cerrahi prosedürde olduğu gibi, burun estetiği prosedüründe de, kişilerin doktorla görüşme aşamasında, elde etmek istedikleri görsel neticelerle ilgili net bir resim ortaya koymaları gerekir.
Yeniden yapılandırılmış olan burnun son şeklini alabilmesi için zamana ihtiyacı vardır. Tüm burun estetiği ameliyatlarından sonra, yapılan işlemin amacına ulaşıp ulaşmadığını tam olarak gözlemleyebilmek için en az 1 yıllık bir zaman gerekir. Bu sebeple yapılan burun ameliyatının kesin görsel sonuçları analiz edilmeden, revizyon burun estetiği ameliyatı düşünülmemelidir.
Revizyon Burun Estetiği Hangi Durumlarda Yapılabilir?
- Burunda eğrilme
- Burun ucunda asimetri
- Burun kanatlarında asimetri
- Burun tıkanıklığı
- Kemerli burun
- Düşük burun ucu
Revizyon Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Revizyon burun estetiği olmak isteyen kişiler, ilk ameliyatı yapan doktorlarıyla iletişime geçebilecekleri gibi, başka bir estetik cerrahla da yola devam etmek isteyebilirler. Bu karar, ilk ameliyatın başarı oranını düşüren faktörler göz önünde bulundurularak verilmelidir. Burun estetiği ameliyatlarında, tek seferde halledilemeyen ve ikinci bir ameliyatla düzeltilmesi planlanan durumlar da gelişebilmektedir. Amaç, detaylı ve doğru bir ameliyat planlamasıyla, ikinci bir ameliyat gerekliliğini ortadan kaldırmak olmalıdır.
Yapılacak olan muayenede, ilk ameliyatın başarısız olma nedenleri değerlendirilerek, revizyon gerektiren sorunlu alanlar tespit edilir. Burundan nefes almayı engelleyecek deformitelerin olup olmadığı kontrol edilir. Tomografi ve detaylı görüntüleme sonuçlarına göre, ameliyatın hangi teknikle gerçekleştirileceğine karar verilir.
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatlarında Hangi Teknikler Kullanılır?
1. Açık Rinoplasti Tekniği:
Açık rinoplasti tekniğiyle yapılan burun estetiği ameliyatları, burun delikleri arasında kalan bölüme v şeklinde bir kesi uygulanarak gerçekleştirilmektedir. Revizyon burun estetiği ameliyatlarında, burun iç yapısının daha net görülebildiği bu yöntem, ilk ameliyatın oluşturduğu deformasyonların kolaylıkla tespit edilebilmesini sağlar.
2. Kapalı Rinoplasti Tekniği:
Kapalı rinoplasti tekniğinde, burun iç duvarında kesi oluşturularak ameliyat gerçekleştirilir. Burnun yüzeyinde kesi yapılmadığı için yara izi burun içerisinde kalacaktır. Açık rinoplastiye nazaran iyileşme süreci daha kısadır.
Revizyon ameliyatları için genel yaklaşım, ameliyatın açık rinoplasti tekniğiyle gerçekleştirilmesi yönünde olsa da, burun yapısına, vakanın durumuna ve revizyon gerektiren sorunun ciddiyetine göre kapalı rinoplasti yöntemi de uygulanabilmektedir.
Revizyon burun estetiği ameliyatları, hasta açısından farklı bir ameliyata ön hazırlık sürecine tabi değildir. İlk burun ameliyatı öncesi hastanın dikkat etmesi gereken konular revizyon burun estetiği ameliyatı için de geçerlidir.
- Kan sulandırıcı ilaçlar bırakılmalı
- Kronik hastalıklar ve düzenli kullanılan ilaçlar doktorla mutlaka paylaşılmalı
- Ameliyattan 1 ay önce sigara bırakılmalı
Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Burun ameliyatlarının hassas bir iyileşme sürecine tabi olduğu bilinmeli, revizyon ameliyatlarının ikinci veya daha fazla sayıda tekrarına gerek kalmaması için doktorun tüm uyarıları dikkate alınmalıdır.
- Ameliyattan 1 hafta sonra hasta gündelik hayatına dönebilir ve iş başı yapabilir.
- İlk hafta ameliyat bölgesinde ve çevresinde morarmalar ve şişlikler meydana gelebilir. Morarma ve şişlik sorunlarının azaltılmasında ve giderilmesinde buz kompresi uygulamaları faydalı olacaktır.
- İlk birkaç gün ağrı şikayetleri olabilir. Oral ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir
- En az 3 hafta zorlayıcı fiziksel aktivitelerden kaçınmak gerekir.
- Numaralı gözlük kullanan hastaların, ameliyattan sonra belli bir süre gözlük takmamaları gerekecektir. Bu durumda lens seçeneği düşünülebilir.
- Ameliyattan sonra iyileşme sürecinde burun ve çevresi güneş ışınlarından korunmalıdır.
- Yara bakımına yönelik, pansuman, sargı gibi işlemler ilk olarak doktor tarafından yapılacaktır. Hasta sonrasında, doktorun tarif ettiği şekilde hijyen kuralları çerçevesinde yara bakımını yapmalıdır.
- Baş bölgesi yukarıda olacak şekilde bir uyku pozisyonu belirlenmelidir.
Alanında Uzman Doktor
Tıbbi Branş
Başarılı Operasyon
Revizyon Burun Estetiği Hakkında Diğer Detaylar
Revizyon burun estetiği ameliyatlarında en önemli konu kıkırdak dokunun varlığıdır. Burun estetiği ameliyatlarında burun yeniden şekillendirilirken, doğala en yakın yapısal özelliklerde olması hedeflenir. Bu sebeple, kişinin burun içi kıkırdakları kullanılarak şekillendirme yapılır. İlk burun estetiği ameliyatında burun içerisinden kullanılan kıkırdak doku, revizyon burun estetiği ameliyatı için yeterli miktarda olmayabilir. Bu durumda, kulak arkası veya kaburgadan kıkırdaklar alınarak ameliyat gerçekleştirilebilir. Başka bir alternatif de, özel işlemlere tabi tutulmuş hazır kıkırdak kullanımıdır.