Jinekomasti

Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti en basit ve yalın şekliyle, erkeklerde meme dokusunun anormal büyümesi olarak tanımlanabilir. Jinekomasti tek memede olabileceği gibi, her iki memede de gelişebilir. Jinekomasti genel olarak cinsiyet hormonlarındaki dalgalanmalar ve hormon dengesine zarar verebilecek tetikleyici unsurlar sebebiyle gelişen bir hastalıktır. Erkeklerde meme dokusunun aşırı büyümesine yol açabilen başlıca nedenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Testesteron seviyesinin azalması
  • Östrojen seviyesinin artması
  • Kullanılan bazı hormon ilaçları
  • Vücut geliştirme sporlarını destekleyici takviye ilaçlar
  • Obezite
  • Hızlı kilo alma ve verme

Jinekomasti hangi nedene bağlı olarak gelişirse gelişsin, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Bu sorunu yaşayan kişilerin başvurması gereken tıbbi birim Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahidir.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, Jinekomasti prosedürünün de planlanması ve uygulanması aşaması öncesi ilk adım, güvenilir bir klinikte, alanında profesyonelleşmiş bir estetik cerrahla bir araya gelmektir. İlk görüşmede hastadan, aile öyküsü, genel sağlık durumu, hastalık ve ameliyat geçmişi, düzenli kullandığı ilaçlar gibi konularda bilgi vermesi istenir. Yapılacak fiziki muayene ve talep edilecek bazı kan testleri, meme ultrasonu, gerekli görülmesi halinde biyopsi gibi tetkikler neticesine göre, kişide jinekomasti olup olmadığı tespit edilir. Jinekomasti teşhisi konulduktan sonra tedavi süreci planlanır. Jinekomastinin tedavi rotasını hastalığa yol açan nedenler, şikayetlerin ne kadar süreyle devam ettiği, büyümenin boyutu gibi unsurlar belirler. Jinekomasti hastalığının cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyduğu durumlar için, vaka ameliyat öncesi ve sonrası süreçle ilgili detaylı bir şekilde bilgilendirilir. Ameliyatın hangi yöntemle yapılacağı jinekomasti tipine göre değişiklik gösterir. Yağlı dokular için liposuction (yağ alma) tekniği uygulanabilir. Daha sert ve büyük görünümdeki jinekomasti tipinde ise kesiler açarak meme bezi dokusunun çıkarılması yöntemi kullanılır. Ortalama 2 saat süren jinekomasti ameliyatları genel ve lokal anestezi altında gerçekleştirilebilmektedir. Ameliyatı gerçekleştirecek cerrah, anestezi şekline, hastanın bu konudaki talebini ve genel sağlık durumunu gözeterek karar verir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Jinekomasti ameliyatlarında hasta, aynı gün içerisinde taburcu olabilmektedir. Yapılan cerrahi müdahaleye bağlı olarak hafif ve tolere edilebilecek düzeyde ağrılar meydana gelebilir. Ameliyat sonrası meydana gelebilecek ödem ve şişlikler normal kabul edilir ve zamanla geçmesi beklenir. Hasta 3.günden itibaren gündelik hayatına dönebilir. İyileşme sürecine zarar vermemek adına zorlayıcı aktivitelerden bir süre uzak durulmalıdır. Operasyon sonrası ilk duş 3. Gün alınır. Enfeksiyon riskine meydan vermemek için hijyen kurallarına uyulmalı, doktorun reçete ettiği antibiyotik ve varsa diğer ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. İşlem bölgesi güneş ışınlarından en az 3 ay süreyle korunmalıdır. Ameliyat sonrası dikkat edilecek en önemli konulardan bir tanesi de korse kullanımıdır. Hasta en az 3 hafta süreyle korse kullanmalı, doktorun izni ve onayı olmadan korse kullanımını bırakmamalıdır.

10

Alanında Uzman Doktor

4

Tıbbi Branş

2000

Başarılı Operasyon

Jinekomasti Hakkında Diğer Detaylar

Memelerin varlığı, şekli, boyutu kadınlar için ne kadar önemliyse erkekler için de jinekomasti sebebiyle kâbus olabiliyor. Jinekomastinin yol açtığı kadınsı meme görünümü, ciddi psikolojik baskı ve kaygıya dönüşerek, kişileri en basit gündelik aktivitelerini dahi yapmaktan alıkoyabiliyor. Denize ya da havuza girmek gibi spor aktivitelerini yapmaktan kaçınma, giyim tercihlerinde kısıtlama, cinsellikten ve fiziksel temastan uzak durma, dik yürüyememe ya da oturamama vb gibi sonuçlara sebep olabilen jinekomastinin tedavi edilebilen bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Ortaya çıkış sebeplerine bağlı olarak belirlenen tedavi seçenekleri içerisinde estetik cerrahi kesin çözüm sunar. Jinekomasti cerrahi müdahale ile ortadan kalksa da tekrar etmemesi için bazı yaşam tarzı değişikliklerine gidilmesi önerilir. Bunlardan en önemlisi kilo kontrolünün sağlanmasıdır. Aşırı kilo alımı, jinekomastinin tekrarlama riskini artırabilir. Düzenli spor yaparak ve beslenme alışkanlıkları değiştirilerek kilo kontrolünün sağlanması sadece jinekomastinin tekrarlamaması için değil, obezitenin zemin hazırladığı birçok sağlık probleminin de bertaraf edilmesinde faydalı olacaktır.