PRP Nedir?
Açılımı Platelet Rich Plazma olan PRP, trombosit açısından zengin plazma anlamına gelmektedir. Trombositler, hasarlı bölgelerde iyileştirici ve onarıcı özelliğe sahip, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan ve büyüme faktörü salgılayan hücre parçalarıdır. Trombositlerin bu özelliklerinden yola çıkılarak geliştirilen PRP tedavisi, yüz ve vücut bölgesinde yaşlanma, saçlarda ise dökülme karşıtı bir prosedür olarak uygulanmaktadır. Trombositlerin yaralı bölgeler üzerindeki onarıcı etkisinin gençleştirme uygulamasına dönüşmesinin sebebi, yaşlanmanın da bir nevi doku hasarı olmasından ileri gelmektedir. Dolayısıyla, PRP, doku hasarı neredeyse, o bölgeye uygulanarak hücre yenilenmesini sağlar.
PRP Hangi Bölgelerde Etkilidir?
Yüz Bölgesinde
- Akneleri gidermeye yardımcı olur
- Cildin elastikiyetini artırır
- Cilde canlı ve parlak bir görünüm kazandırır
- Skar izlerini gidermeye yardımcı olur
- Yaşlanma etkilerini geciktirir
Saçlı Deride
PRP, saç köklerini güçlendirerek yeni saç oluşumunu destekleyen bir uygulamadır. Saç dökülmelerinde yavaşlatıcı etkiye sahiptir.
Vücut Bölgesinde
- Boyun
- Dekolte
- Eller
- Bacak ve kol bölgesi
PRP Nasıl Uygulanır?
PRP, uygulama için engel teşkil edecek bir sağlık sorunu olmayan 18 ila 65 yaş arası tüm bireylerde güvenle uygulanabilir.
PRP Hangi Durumlarda Tavsiye Edilmez ve Uygulanmaz?
- 65 yaş üzeri kişilerde etkili sonuçlar sağlayamayabilir.
- Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar için, olumlu ya da olumsuz yeterli veri olmaması sebebiyle tedbiren tavsiye edilmez.
- Vücutta aktif enfeksiyonlar varsa, tedavi edilmeden PRP uygulaması önerilmez.
- Kan hastalığı olanlarda, kanser hastalarında, pıhtılaşma sorunu olanlarda, trombosit seviyesi düşük kişilerde, ileri derecede diyabet, böbrek yetmezliği ve otoimmün hastalıklarının varlığı durumunda PRP uygulanmaz.
PRP Uygulaması Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?
PRP öncesinde, asprin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçların, ağrı kesicilerin, bazı vitamin takviyelerinin kullanımına doktorun önereceği süre zarfında ara verilmelidir.
PRP Uygulama Süreci Nasıldır?
- PRP, kişilerin kendi kan hücreleri kullanılarak gerçekleştirilen bir tedavidir. Uygulamanın ilk aşaması, kan alma işlemidir. Alınan kan miktarı uygulama sahasına göre değişiklik gösterir.
- İkinci aşama santrifüj aşamasıdır. Santrifüj, dairesel hareketlerle yüksek devirde çalışarak kan bileşenlerinde ayrıştırma işlemi yapar. Yaklaşık 20 dakika süren santrifüj işlemle trombosit yoğunlaştırılır.
- Elde edilen trombositten zenginleştirilmiş hücreler, iyileştirilmek istenilen bölgelere ince uçlu özel iğneler yardımıyla enjekte edilir.
PRP esnasında işlem bölgesine lokal anestezi kremi uygulanarak, işlem sürecinin sıkıntısız atlatılması sağlanabilir. İşlem 30 ila 45 dakika arasında sürebilmektedir.
PRP Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
- PRP uygulamasından sonra kişiler, günlük yaşantılarına kaldıkları yerden devam edebilirler.
- İşlem bölgesinde birkaç gün içerisinde geçmesi beklenen kızarıklıklar ya da şişlikler meydana gelebilmektedir.
- İşlem yapılan bölge 4 saat suyla temas ettirilmemelidir.
- PRP yüz bölgesine uygulanmışsa, aynı gün makyaj yapılmamalıdır.
- Deniz, havuz gibi aktiviteler için 1 gün beklenmesi önerilir
- PRP uygulamasından sonra güneşin zararlı etkilerinden korunmak gerekir. Birkaç gün süreyle, yüksek faktörlü koruyucu güneş kremi kullanılması gerekmektedir.
Alanında Uzman Doktor
Tıbbi Branş
Başarılı Operasyon
PRP Hakkında Diğer Detaylar
PRP Ne Kadar Sürede Etki Eder?
PRP ilk seansta olumlu etkilerini yansıtmaya başlar. Yüz bölgesine uygulanmışsa, ciltte parlaklık ve canlılık etkisi hemen gözlemlenebilir.
PRP Kaç Seans Uygulanmalı
PRP tedavisinin tam etkilerini görebilmek için uygulanacak seans sayısı, bölgenin ihtiyacına göre 3 ila 6 arasında değişebilmektedir. Seans aralarında 3 -4 haftalık bir zaman olmalıdır.
PRP Diğer Yöntemlerle Bir Arada Uygulanabilir Mi?
PRP bazı işlemlerle kombine edilebilir. Lazer, fraksiyonel radyofrekans, mezoterapi gibi uygulamalarla bir arada kullanılarak, yapılacak işlemin etkinliğinin artırılması hedeflenir.