Saç PRP

Saç PRP Nedir?

Platelet Rich Plazma kelimelerinin baş harflerinden oluşan PRP, dilimizde trombositten zenginleştirilmiş plazma olarak çevrilmektedir. Trombosit olarak adlandırılan platelet, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan hücre parçalarıdır. Plazma ise, protein, mineral, hormonlar, atıklar, su gibi sıvı bileşenlerden oluşur. Trombositlerin, hasarlı dokular üzerindeki onarma ve iyileştirme etkisinden faydalanarak geliştirilen PRP, vücudun birçok bölgesinde gençleştirme tedavisi olarak uygulanmaktadır. Trombositler salgıladıkları büyüme faktörleriyle iyileştirme etkisini sağlarlarlar. Trombositlerin bu özelliği, PRP’nin saç dökülmeleri tedavisinde kullanılan bir yöntem haline gelmesine de ilham olmuştur.

Saç PRP, kalıcı saç dökülmeleri karşısında etkili olabilecek bir tedavi seçeneği değildir. Yeniden saç kökü oluşturarak saç çıkarma kabiliyeti yoktur. Kalıcı saç kayıpları için düşünülmesi gereken seçenek saç ekimidir. PRP zayıflamış, ince telli saçları, saç köklerini hedef alarak güçlendiren bir uygulamadır. Saç PRP, kişinin kendi kanının alınıp trombositten zengin hale getirilerek, saç köklerine enjekte edilmesi işlemidir. Saç köklerinin uyarılarak harekete geçmesini sağlayan PRP, hem kadınlar hem de erkekler için, saç dökülmelerini azaltmada etkili olabilen destekleyici bir tedavi seçeneği olarak kabul ve ilgi görmüştür. Saç köklerini ihtiyacı olan vitamin ve minerallerle yine saç derisine enjeksiyon yapılarak besleyen saç mezoterapisi ile bir arada uygulandığında daha iyi sonuçlar elde edildiği gözlemlenmiştir.

18 ila 65 yaş aralığında olan, özellikle de genetik saç dökülmelerinden muzdarip olan, saçlarındaki cansız ve zayıf görünümden rahatsız olan ve en önemlisi PRP uygulamasına engel teşkil edecek bir sağlık sorunu olmayan herkese uygulanabilecek destekleyici ve güçlendirici nitelikte bir saç sağlığı tedavisidir.

Saç PRP Hangi Durumlarda Yapılamaz?

  • Hamilelere
  • Emzirme döneminde olanlara
  • Kanında pıhtılaşma sorunu olanlara
  • Kanser hastalarına
  • Bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıkları olanlara
  • Kan hastalığı olanlara
  • İşlem bölgesinde aktif yara, enfeksiyon veya iltihap olanlara

Saç PRP Uygulaması Nasıl Yapılır?

Gerekli muayeneler ve değerlendirmeler sonucu saç PRP prosedürü için uygun görülen kişiler yapılacak işlem ve sonuçlarıyla ilgili detaylı olarak bilgilendirilirler. Belli aşamalara tabi olan PRP uygulamasında süreç şu şekilde işler:

  1. Aşama: Öncelikle hastadan ortalama 8 ila 10 cc kan alınır
  2. Aşama: Hastadan alınan kan santrifüj cihazına konularak, kan bileşenlerinde ayrıştırma işlemi yapılır. Santrifüj işlemi, ortalama 15 ila 20 dakika arasında sürmektedir.
  3. Aşama: Kandan ayrışarak sarı tonlarda bir renge bürünen taze hücreler işlem yapılacak enjeksiyona çekilir.
  4. Aşama: Elde edilen trombositten zengin plazma, saç köklerine ince uçlu iğneler aracılığıyla enjekte edilerek işlem tamamlanır.

Saç PRP Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Saç PRP uygulaması sonrasında hasta, normal yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir. Hastanede kalmayı gerektiren bir işlem değildir.

  • Saç derisinde kızarıklıklar olabilir
  • Ağrı, şişlik, ödem gibi şikayetler takip edilmeli ve doktorla paylaşılmalıdır
  • İşlem sonrası ilk 3 saat saçlar yıkanmamalıdır.
  • İlk gün kimyasal saç şekillendirme ürünleri kullanılmamalıdır
  • İşlem bölgesinde meydana gelebilecek olan şişlikler için buz kompres yapılabilir
  • İşlem öncesi kullanımına ara verilen kan sulandırıcı ilaçların, işlem sonrası da 1 hafta boyunca kullanılmaması gerekir
10

Alanında Uzman Doktor

4

Tıbbi Branş

2000

Başarılı Operasyon

Saç PRP Hakkında Diğer Detaylar

Saç PRP tam olarak fayda sağlayabilmesi için, tekrar edilmesi gereken bir uygulamadır. Kişilerin ihtiyaçlarına göre seans sayısı belirlenir. Saç sağlığı üzerindeki olumlu etkileri 2. ya da 3. seanstan sonra gözlemlenebilir. Seanslar arasında 3 – 4 hafta zaman olması gerekir.