Yanık Vaka Saç Ekimi

Yanık Vaka Saç Ekimi Nedir?

Yanık vaka saç ekimi denildiğinde doğal olarak akla ilk gelen şey, kafa derisinde yanma kaynaklı oluşan saç dökülmeleridir. Oysaki, kaza, yaralanma, darbe gibi çeşitli fiziksel travmalara ve yanmalara bağlı oluşan tüm saç kaybı sorunları, yanık vaka kategorisinde değerlendirilmektedir. Kafa bölgesinde meydana gelen bu ve benzeri travmatik hadiseler, saç köklerinin zarar görerek, saçların kalıcı olarak dökülmesine ve yara izlerine sebep olabilmektedir.

Yanık alopeside, saç ekimine duyulan ihtiyacı, erkek tipi saç dökülmesi değil, bu tarz talihsiz kazaların meydana getirdiği yara izi ve saç kaybı belirlemektedir. Kaynar su, kızgın yağ, ocak alevlenmesi, yangın, trafik kazaları, düşme, çarpma, darbe vb sebeplerle skar izleri ve yanık alopesi gelişebilmektedir.

Vücudun ilk göze çarpan kısmı kafa bölgesidir. Bu alanda meydana gelen saç dökülmelerinin ve belirgin skar izlerinin, kişilerin özel ve sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilecek düzeyde özgüven problemlerine yol açtığı gözlemlenmiştir.

Saç ekimi prosedürü, androgenetik alopesi kaynaklı dökülmelerin telafisi için kalıcı bir çözüm seçeneği olabilmektedir. Saç ekiminin yanık ya da yaralı bölgelerde etkili bir çözüm sunabilmesi için birçok farklı koşulun bir arada sağlanması gerekmektedir. Hasarlı deri dokusu üzerine ekilen saç köklerinin beslenmesi mümkün olmadığı için, öncelikle, deri dokusunun kendisini toparlaması ve yara izlerinin son halini alması beklenmelidir. Bunun yanı sıra, saç ekimi prosedürü öncesi, travmadan etkilenen diğer alanların onarılması gerekmektedir. Dolayısıyla yanık vaka saç ekimi, gerekli görülen diğer ameliyatların tamamlanması ve yara dokusunun tamamen iyileşmesinin beklenmesi bakımından uzun soluklu bir süreç olabilir. Bu noktada, belirleyici olan, etkilenen alanın hasar derecesidir.

Tedavinin ne kadar uzun ya da ne kadar kısa olacağı, hasarlı bölgenin ne düzeyde etkilendiğine bağlıdır. Yaşamsal açıdan tehdit unsuru olabilecek acil durumlar tedavi edildikten ve yara iyileşmesi sağlandıktan sonra saç ekimi planlamasına geçilebilir. Yanık vaka saç ekimi farklı ya da özel bir ameliyat işleyiş sürecine tabi değildir. Ancak tekrarı olabilen bir süreçtir. İstenilen doğal görünümün elde edilebilmesi için tekrar edilmesi gerekebilir.

Yanık Vaka Saç Ekimi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yanık vaka saç ekiminin yapılabilmesi için üç önemli değerlendirme kriteri vardır. Etkilenen alanın büyüklüğü, etkilenme derecesi ve deri hasarının ne düzeyde olduğu. Saç ekimi ameliyatının hangi teknikle yapılacağı bu üç faktörün değerlendirilmesi sonrasında belirlenir. Bu aşamada şunu da ifade etmekte fayda vardır. Yanık vaka saç ekiminde alınan başarılı sonu. %50 iken, sonrasında uygulanacak tedevailer, uygun medikal tedaviler, besin ve ilaç takviyeleri ve hatta dermaroller gibi medikal işlem uygulamaları ile sonuç %70 oranında başarı gösterebilir.

FUE Tekniği ve FAT Saç Ekimi

Açılımı Foliküler Ünite Ekstraksiyonu olan FUE en yaygın tercih edilen ve uygulanan saç ekimi prosedürüdür. FAT Saç ekimi ise, hastanın kendi yağından elde edilen özel enjeksiyon uygulaması ile yapılan bir tekniktir.

FUE ve FAT Neden Tercih Edilir?

  • Daha az ağrılı bir işlem olması
  • Ameliyat sonrası donör alanda gerginlik hissizlik gibi şikayetlerin oluşmaması
  • 3 – 4 gün gibi kısa bir sürede normal hayata geçilebilmesi
  • Doğal bir görünüm elde edilmesi
  • Uygulamanın iyileştirici etkisinin hasar alan dokuda sağladığı avantajlar

Sahip olduğu avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, FAT ve FUE’nin daha çağdaş ve konforlu bir seçenek olduğu aşikardır. FUE tekniğiyle saç ekimi yapılabilmesi için ense bölgesinde yeterli miktarda sağlıklı saç köklerinin olması gerekir. Yanık vaka için uygulanacak olan saç ekiminin FUE tekniği ile gerçekleştirilebilmesi için, hasarlı derinin boyutu ve konumu önemlidir. Zira, donör alanın da hasar gördüğü ileri düzey vakalarda, FUE tekniği uygulanamayabilir.

Yanık Vaka Saç Ekimi Öncesi Hasta Nelere Dikkat Etmeli?

  • Sigara ve alkol ameliyattan 1 hafta önce bırakılmalı
  • Düzenli kullanılan ilaçlar konusunda doktorunu bilgilendirmeli
  • Kan sulandırıcı ilaçların kullanımını 1 hafta evvelinden bırakmalı
  • Ameliyata temiz saçlarla gidilmeli. Şekillendirmeye yönelik saç bakım ürünleri ameliyata giderken kullanılmamalı

Yanık Vaka Saç Ekimi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Saç ekimi operasyonlarında, doktorun talebi olmadığı müddetçe hasta aynı gün taburcu olabilir. Yanık vaka saç ekimi ameliyatları sonrası iyileşme süreci, ameliyat esnasında kullanılan saç ekimi tekniğine göre değişiklik gösterebilir.

İyileşme Süreci

  • 3 – 4 günlük bir istirahat süreci sonrası gündelik hayata dönülebilir
  • Ameliyat sonrası ağrıların hafif ve tolere edilebilir düzeyde seyretmesi beklenir
  • Saç foliküllerinin toplandığı ve ekildiği alanlarda 15 – 20 gün kızarıklıklar meydana gelebilir
  • Kaşıntı beklenen bir durumdur. 1 hafta sonra geçmesi beklenir
  • Oluşabilecek şişlikler takip edilmeli, geçmemesi halinde doktor bilgilendirilmelidir.
  • İlk yıkama 3. Gün doktor veya sağlık personeli tarafından gerçekleştirilecektir. Sonrasında hasta doktorun önereceği süre, saç yıkamasını, tarif edildiği şekilde ve reçete edilen medikal şampuanla gerçekleştirilmelidir.
  • Uyku pozisyonu belirlenirken, işlem bölgesinin temasını önlemek amaçlı boyun kısmı desteklenmelidir.
  • Ameliyat bölgesi güneş ışınlarından korunmalıdır
  • İyileşme sürecinin ilk 3 haftası zorlayıcı aktivitelerden kaçınılması gerekir
10

Alanında Uzman Doktor

4

Tıbbi Branş

2000

Başarılı Operasyon

Yanık Vaka Saç Ekimi Hakkında Diğer Detaylar

Yanık Alopeside hasar görmüş derinin canlandırılarak ekime elverişli hale getirilebilmesi için FAT tekniğinden faydalanıyoruz. FUE tekniğini bir üst seviyeye taşımayı başarmış FAT saç ekimi,  zenginleştirilmiş yağların enjeksiyonuyla, ekim yapılacak alanın verimini artırır, rejeneratif etkisiyle dokunun onarımına katkı sağlar.