Diş İmplantı

Diş İmplantı Nedir?

Diş implantı, diş kökü vazifesi görmesi amacıyla çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen biyouyumlu vidalardır. İmplant, fonksiyonu azalmış veya fonksiyonunu kaybetmiş olan uzuvların yapay olarak yerine konması anlamını taşımaktadır. Diş implantı prosedüründe amaç, çeşitli sebeplerle meydana gelen diş kayıplarının oluşturduğu boşluklarda, yapay diş kökü destekli kaplamalarla ana diş konforunu aratmayacak nitelikte bir çözüm sunmaktır. Diş implantı, proteze bağlanan ara parçalarla, üzerine yerleştirilen diş protezlerinin yerleşmesini ve sabitlenmesini sağlar. Tek bir dişe yapılabileceği gibi, total diş kayıplarının olduğu durumlarda da, gerekli koşullar sağlandığı müddetçe uygulanabilir. Diş implantı prosedürü ve sonrası iyileşme süreci için risk olabilecek bazı durumlar vardır. Ancak bu konuda diş hekimleri, katı söylemler yerine, sakıncalı olabilecek durumların giderilmesi ve diş implantının yapılması yönünde yaklaşım sergilerler.

Diş İmplantı Hangi Durumlarda Sakıncalı Olabilir?

  • Kontrol altında tutulamayan şeker hastalığında
  • Kan pıhtılaşması sorunu olanlarda
  • Kemik erimesi tedavisine yönelik ilaç kullananlarda
  • Yetersiz ağız hijyeni olanlarda
  • Tütün ürünleri alışkanlığı olanlarda
  • Çene kemiğinde yeterli kemik miktarı olmayanlarda
  • Kemoterapi ve radyoterapi görenlerde

Diş İmplantının Avantajları Nelerdir?

  • İmplant üzerine yerleştirilen diş protezleri diğer diş rengine ahenkli tonlarda seçildiği takdirde ana dişlerden ayırt edilemez. Ağza total olarak uygulanmışsa, hem doğal hem de estetik bir görsel sunar.
  • Yapay diş kökü vazifesi gören ve çene kemiğiyle kaynaşan diş implantları, ağız içerisinde yadırganmaz, yabancı bir madde gibi hissedilmez.
  • Katı gıdaları çiğneyebilme konforu sunar.
  • Protez herhangi bir nedenle kırıldığında diş implantı işlemini tekrar etmeye gerek yoktur. Ara parçalardan ayrılan protez tamir edilerek tekrar monte edilebilir.
  • Diş ve Ağız sağlığı bakım rutinleri yerine getirildiği müddetçe uzun ömürlüdür.

Diş İmplantının Dezavantajları Nelerdir?

  • Diş implantı aşamalara tabi bir prosedürdür. Vidalar çene kemiğine yerleştirildikten sonra uyum sağlayıp kaynaşması için belli bir süre beklenmesi gerekir. İşlem bölgesinin iyileşmesi 2 ila 4 ay aralığında sürebilmektedir.
  • Çene kemiğinde yeterli kemik miktarı yoksa diş implantı yapılamaz. Kemik tozu uygulamasıyla ya da kalça kemiğinden kemik alarak yeni kemik oluşturulması sağlanır. Bu da diş implantı işlemi için yaklaşık 6 aylık bir zaman diliminin göze alınması anlamına gelir.
  • Diş implantı uygulamalarında fiyat, kullanılan malzemelerin kalitesine ve diş hekiminin profesyonelliğine göre değişebilir. Genel olarak maliyetli bir işlemdir.

Diş İmplantı Nasıl Yapılır?

Diş implantı prosedürü öncesi, hasta detaylı bir şekilde ağız muayenesinden geçirilir. Panoramik diş röntgeni ve çene tomografisi gibi detaylı görüntüleme teknikleriyle dişlerin ve çene kemiğinin durumu değerlendirilir. Hastanın genel sağlık durumuna ilişkin, prosedür için önem arz edebilecek tüm detaylar değerlendirilerek göz önünde bulundurulur. Diş implantı yapılacak hasta için süreç şu şekilde işler:

  1. Ölçü Alma: İlk olarak ölçü alma aparatıyla, hastanın alt ve üst çenesinde ölçü alınır
  2. Anestezi uygulaması: İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Gereklilikler doğrultusunda sedasyon veya genel anestezi de uygulanabilir.
  3. Kesi Aşaması: İmplantın yerleştirileceği alanda kesi oluşturulur.
  4. Çene kemiğinin hazırlanması: Özel bir cihazla vidanın yerleştirileceği alanda implant yuvası olarak da adlandırılan oyukluk oluşturulur.
  5. İmplantın yerleştirilmesi: İmplant doğru açıdan yerleştirilerek vidayla sabitlenir.
  6. Kesinin Kapatılması: Kesi yapılan alana dikiş atılarak işlem bölgesi kapatılır.
  7. İmpantın Çene Kemiğinde Uyumlanma aşaması: Çene kemiğine yerleştirilen implantın kaynaşması için 2 ila 6 ay arası beklenmesi gerekir.
  8. Ara Aparatın Takılması: İmplant üzerine yerleştirilecek protez dişin sabitlenebilmesi için implantla diş arasında dayanak oluşturmak gerekir. İmplanta ulaşabilmek için diş etine küçük bir kesi atılır. Ara aparat takılır ve İmplant diş etiyle kapatılırak tekrar dikiş atılır. İşlem bölgesinin iyileşmesi için yaklaşık 15 gün beklemek gerekir.
  9. Kaplama Dişin Yerleştirilmesi: Kaplama diş vidalanarak prosedür tamamlanmış olur.

Diş İmplantı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

  • Diş implantı prosedürü sonrası hasta, gündelik yaşantısına dönebilir
  • Başı öne eğme gibi, baskı oluşturabilecek eylemlerden kaçınmak gerekir.
  • İşlem sonrası oluşabilecek ödem ve şişlikler için, 2 gün süreyle buz kompresi uygulanmalıdır.
  • İşlem bölgesinde ağrı meydana gelebilmektedir. Ağrılar, doktorun reçete ettiği ağrı kesicilerle tolere edilebilir düzeyde seyreder.
  • Reçete edilen antibiyotik ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.
  • Yüksek yastıkta uyunması önerilir.
  • Diş hekiminin süreçle ilgili yönergeleri dikkatli bir şekilde takip edildiği müddetçe enfeksiyon riski minimize edilmiş olur.
10

Alanında Uzman Doktor

4

Tıbbi Branş

2000

Başarılı Operasyon

Diş İmplantı Hakkında Diğer Detaylar

Kemik Tozu Uygulaması Nedir?

Kemik tozu için sağlıklı büyükbaş hayvanların bazı kemikleri kullanılır. Çeşitli aşamalardan ve medikal işlemlerden geçirilerek elde edilen kemik tozları, diş implantı yapılması gereken hastaların yeterli miktarda çene kemiğinin olmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Büyük baş hayvanların kemiklerinden elde edilen toz, diş implant prosedürü için gerekliyse, uygulandıktan sonra yeni kemik oluşumu için 3 ila 6 ay beklenmesi gerekir.