Saç Ekimi İçin En İdeal Yaş Kaçtır?

Saç Ekimi İçin En İdeal Yaş Kaçtır?

Saç ekimi prosedürüne duyulan ihtiyaç 30’lu yaşlardan sonra ortaya çıkmaktadır. Saç ekimi ameliyatı için harekete geçtiğimiz hastalarda, saç dökülmelerinin stabilize olması koşulunu gözetiriz. Androgenetik alopesi yatkınlığı olan genç bireylerde bunu sağlamak biraz güç olabilir. Saç ekimi sonrası saç kaybı devam edebilir ve dökülen saçlar, ekilen saçların görünümünü de olumsuz yönde etkileyebilir. 30 yaş sonrası saç dökülmeleri devam etse de bu sorunun kısmen dengelendiğini gözlemlemekteyiz.

Genç Yaşta Saç Dökülmesi Sorunu Artış Gösteriyor  

Saç dökülmesi sorununda yaş ortalamasının gittikçe düşmesi dikkat çekiyor. Bu durumun olası nedenlerine detaylıca değindiğim yazımı “Saç dökülmesinde yaş ortalaması neden düşüyor?” linkini tıklayarak okuyabilirsiniz. Genç yaşta saç dökülmesinin tek bir nedeni yok. Yapılan araştırmalar; stresin, yanlış saç bakım uygulamalarının, kullanılan ilaçların, beslenme alışkanlıklarının, hava kirliliğinin bunda etkili olabileceğini gösteriyor.

Genç Yaşta Saç Dökülmesi İçin İlk Adım Saç Ekimi Olmamalı

Stabilize hale gelmemiş ya da dengelenmemiş saç dökülmesi sorunu karşısında ilk yaklaşım saç ekimi olmamalıdır. 30 yaş altı genç bireylerin, saç ekimi düşünmeden önce; koruyucu tedbirler almaları ve cerrahi olmayan saç dökülmesi tedavilerine başvurmaları gerekir.

Saç Dökülmesi İçin Cerrahi Olmayan Seçenekler Neler?

Saç dökülmesi sürecini yavaşlatmak veya kontrol altına almaya yönelik cerrahi olmayan tedavi seçenekleri şu şekildedir:

Minoksidil (Rogaine)

Minoksidil, saç köklerinin beslenebilmesi için uyarıcı nitelikte bir ilaçtır. FDA onaylı olan ilaç, saç dökülmesi tedavilerinde uzun yıllardan bu yana güvenle kullanılıyor.

Finasterid (Propecia)

DHT üreten enzimleri bloke ederek saç dökülmesini durdurmayı hedefleyen bir ilaçtır. FDA onaylı olan finasteridin; cinsel isteksizlik, ereksiyon problemleri gibi cinsel yaşantıyı etkileyebilecek geçici yan etkileri bulunuyor. Buna ek olarak, üreme çağında olan kadınlarda bu ilacın kullanılması riskli ve sakıncalı olarak değerlendiriliyor.

PRP (Platelet Rich Plazma)

Trombositten zengin plazma olarak Türkçeleştirilen PRP tedavisi, saç dökülmesini önlemede ve saç büyümesini teşvik etmede destekleyici bir seçenek olarak düşünülebilir.

Tüm bu cerrahi olmayan tedavilerin doktor kontrolünde ve denetiminde yapılması gerektiği unutulmamalı, reçete edilmeyen ilaçlar gelişigüzel kullanılmamalıdır.

Saç Dökülmesini Yavaşlatmak İçin Bireysel Olarak Yapabilecekleriniz Neler?

  • Saç dökülmesi sorununun kaynağını araştırmak
  • Saç dökülmesine yol açtığı tespit edilen durumların ya da hastalıkların kontrol altına alınmasını sağlamak
  • Mümkün olduğunca doğal beslenme kaynaklarına yönelmek
  • Yanlış veya zararlı saç şekillendirme uygulamalarından uzak durmak
  • Doğru saç bakım ürünlerini kullanmak
  • Saç sağlığını destekleyen vitamin ve minerallerden destek almak

Saç Ekimi İçin İdeal Koşullar Nelerdir?

Yazıyı buraya kadar okuyup, hala net bir yaş telaffuz etmediğim için kızıyor olabilirsiniz. Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Göz önünde bulundurulan durumlar ve koşullar vardır. Dilerseniz bunlara kısaca değinelim.

  • Uygun Yaş aralığında olmak

Saç ekiminde erken harekete geçmemek kadar geç kalmamak da önemlidir. Bu bir ameliyattır ve ileri yaşlarda sağlık koşulları ameliyat için elverişli olmayabilir.

  • Saç Dökülmelerinin Stabilize Olması

Yapılan saç ekimi ameliyatının boşa gitmemesi açısından mümkün olduğunca bu koşulun sağlanmasına özen gösteririz. 30 yaş öncesi saç ekimi tavsiye etmeyişimizin en büyük nedeni budur.

  • Donör Alan Kalitesi

Saç köklerinin toplandığı ve donör alan olarak adlandırdığımız bölgede yeteri miktarda sağlıklı saç kökünün olması gerekir.

  • Saç Derisinin Sağlıklı Olması

Toplanan saç kökleri ne kadar sağlıklı olursa olsun ekim sahası elverişli ve verimli olmadığı müddetçe saç ekimi istenile sonuçları sunmayabilir. Öncelikle saç derisi saç ekimine hazır hale getirilmelidir.