Botoks Nedir?
Botulinium toksin yani jenerik marka ismiyle Botoks estetik ve kozmetik amaçlarla kullanılabileceği gibi, bazı fizyolojik şikayetlerin ve hastalıkların giderilmesinde de destekleyici tedavi olarak kullanılabilmektedir. Yüz, boyun ve dekolte bölgelerinde minimal düzeydeki çizgilerin giderilmesinde etkili kozmetik sonuçlar sunan botoks, terleme tedavilerinde ve migren tedavilerinde de başarılı neticeleri olabilen bir uygulamadır.
Botoks Hangi Durumlarda Etkilidir?
- Yüz ve Boyun Bölgesinde Kırışıklık ve Çizgilerin Giderilmesinde
Yüz bölgesinde yaşlanmaya bağlı olarak kırışıklıklar ve çizgiler meydana gelebileceği gibi, mimik kaslarının hareketliliği sebebiyle de belirli alanlarda çizgiler oluşabilmektedir. Kırışıklık ve çizgiler en çok; alın, iki kaş arası, göz çevresi ve dudak kenarlarında oluşabilmektedir. Yüz bölgesinin yanı sıra yaşlanmanın etkilerinin en yaygın gözlemlendiği yerlerden bir tanesi de boyun bölgesidir. Botoks bu hatlar üzerinde geçici iyileşme sağlayan bir tedavidir. Derin kırışıklıklar üzerinde tek başına yeterli olamaması durumunda, dolgu enjeksiyonlarıyla bir arada uygulanarak etkinliği artırılabilir.
- Yüz Konturunun Şekillendirilmesinde
Botoks uygulaması aynı zamanda ufak dokunuşlarla müdahale ettiği bazı alanlarda yüz konturunun da şekillenmesine yardımcı olabilen bir uygulamadır. Burun ucunun kaldırılması, gülümsemeyle fazla görünür halde olan diş etlerinin daha az görünür hale gelmesinin sağlanması gibi minimal estetik düzenlemeler, botoks yardımıyla yapılabilir.
- Terleme ve Migren Tedavilerinde
Botoks, aşırı terleme şikayeti olan kişilerde ter bezlerinin daha az çalışması için uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra, kafa bölgesine belirli seans aralıklarıyla uygulanarak, migrenin yol açtığı fizyolojik sıkıntılar da botoks yardımıyla giderilebilmektedir.
- Masseter (Çene Kası) Büyümesinde
Masseter, çenenin her iki yanında bulunan en büyük ve en güçlü çiğneme kasıdır. Masseter büyümesi sebebiyle, çene kasları yüz bölgesinde gözle görünür hale gelecek kadar belirginleşir. Masseter büyümesine, diş sıkma, diş gıcırdatma ve sert gıdalarla çene kaslarının zorlanması sebep olmaktadır. Masseter botoks uygulaması ile çene kaslarının zayıflatılması, bu sayede de diş gıcırdatma ve sıkmanın önüne geçilmesi amaçlanır. Masseter botoksu, çene kaslarına botulinium toksinin direk enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen bir işlemdir.
Botoks Nasıl Uygulanır?
Botoks prosedürü, ihtiyaçlar doğrultusunda kişiye özel planlanan bir prosedürdür. Hamile ve emzirme sürecinde olan kadınların botoks uygulaması için beklemeleri önerilir. Bunun yanı sıra, sinir ve kas sistemi hastalıkları olanlarda botoks yapılamaz. İşlem için engel teşkil eden bir durum olmadığı müddetçe, ihtiyaçlar ve tercihler doğrultusunda güvenle uygulanabilen bir prosedürdür. Uygulama öncesi, lokal anestezik kremlerle işlem bölgesi uyuşturulur. İşlem bölgesinde uyuşma sağlandıktan sonra, ince uçlu iğnelerle, botulinium toksini belirlenen alanlara enjekte edilerek botoks işlemi tamamlanır.
Botoks Sonrası İyileşme Nasıldır?
Botoks, kısa süren pratik bir uygulamadır. Gündelik hayatı sekteye uğratmaz. İşlem sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar vardır.
- Beden hareketlerine dikkat edilmelidir. İşlemin yapıldığı gün öne eğilmekten, yüz üstü uyumaktan kaçınmak gerekir.
- Uygulamanın istenmeyen alanlara dağılımını önlemek için, işlemden sonra 2 saat süreyle uzanılmaması önerilir.
- Aynı gün içerisinde işlem bölgesine su değdirilmemelidir
- İşlem sonrası alkol kullanılmamalıdır
- Zorlayıcı spor aktiviteleri için 1 gün ara verilmesi önerilir
- Botoks sonrası sık aralıklarla hamam, sauna gibi sıcak ortamlarda bulunulması işlemin etkinliğini azaltabilir
Alanında Uzman Doktor
Tıbbi Branş
Başarılı Operasyon
Botoks Hakkında Diğer Detaylar
Botoks Ne Sıklıkla Uygulanılır?
Botoks uygulandığı bölgede blokaj etkisini 4 ila 6 ay devam ettirebilmektedir. Botoksun dayanma süresi, kişilerin mimik kaslarını ne yoğunlukta kullandıklarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Aşırı mimik yapan kişiler için uygulama etkinliği 3 aya kadar düşebilmektedir.
Botoks Yüz İfadesini Değiştirir Mi?
Botoks işlemiyle ilgili en sık endişe duyulan ve merak edilen konulardan bir tanesi de, işlem sonucunda şaşkın bir yüz ifadesiyle karşı karşıya kalınıp kalınmayacağıdır. Doğru bir şekilde uygulandığı takdirde, sadece amacına hizmet eden bir uygulama olup, yüz ifadesini değiştirme riski oluşmaz.
Botoks Mu? Dolgu Enjeksiyonu Mu?
Botoks uygulaması da, dolgu uygulamaları da ince uçlu iğneler aracılığıyla gerçekleştirilen, çizgi ve kırışıklıkları gidermede etkili yöntemlerdir. Botoks etki alanları ve etki seviyesi bakımından daha minimal şikayetlere hitap eder. Dolgu uygulamaları ise, daha fazla bölgede, daha derin kırışıklıkların giderilmesinde etkilidir. Dolgu uygulamaları aynı zamanda da, dolgunlaştırarak şekil verme amacıyla da uygulanan bir yöntemdir.
Botoks Uygulaması Ne Kadar Sürede Etki Eder?
Botoks uygulamasının etkileri, 3 – 4 sonra görülmeye başlar, 15 gün içerisinde de maksimum etkiye ulaşır.