Yüz ve boyun bölgesindeki çizgilerin ve minimal düzeydeki kırışıklıkların giderilmesi amacıyla uygulanan botoks; tüm dünyada 30 ila 40 yaş grubunun en çok rağbet gösterdiği medikal estetik uygulamalardan bir tanesi. Alın ve göz çevresindeki çizgileri hafifletmenin; en pratik, en bilindik, en popüler ve en zahmetsiz yolu. Çizgi ve kırışıklıkların görünümünü iyileştirmenin yanı sıra daha kalkık bir burun ucuna da küçücük bir botoks dokunuşuyla sahip olabilirsiniz. Belki de gülümserken dişetlerinizin aşırı görünümünden rahatsızlık duyuyorsunuz. Botoks ile dişetlerinin görünümünü azaltan estetik düzenlemeler de yapılabiliyor. Kozmetik kullanımının yanı sıra; terleme, migren, masseter kası büyümesi gibi tıbbi sorunların giderilmesinde de başvurulan bir yöntem. Enjekte edildiği alanlarda kasların kasılmasını geçici olarak bloke eden botoks, bu etkiyi 3 ila 6 ay kadar devam ettirebiliyor. İlk kez deneyimleyecek olanları botoks sonrası ne bekliyor? Nelere dikkat etmeli? Nelerden kaçınmalı? Bu soruların cevabını ve daha fazlasını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
Ne Kadar Botoksa İhtiyacınız Var?
Botoks enjeksiyonlarının hedefi genel olarak 3 sorunlu bölgeyi hedef alır:
- Alın çizgileri
- Kazayağı olarak adlandırdığımız göz çevresi çizgileri
- Kaş çatma çizgileri
Botoks uygulamasında kaş çatma çizgileri ve alın çizgileri bir arada değerlendirilmelidir. Tek bir alan hedef alındığında kaş düşüklüğüne yol açılabilir. Botoks kimi zaman; burun ucu kaldırma, çene kaldırma ya da burunun yanında görünen çizgileri giderme gibi amaçlarla da tercih edilebilir. Ne kadar botoksa ihtiyacınız olduğu; hangi bölgede nasıl bir işlem yapılmasını istediğinize ya da nasıl bir sonuç elde etmek istediğinize bağlı olarak değişir. Botoks; yüzünüze ve tarzınıza uyacak şekilde kişiselleştirilmiş bir çözüm seçeneği sunar. İlk kez deneyimleyecek olanların doktorlarının tavsiyelerine kulak vermeleri faydalı olacaktır.
Kötü Botokstan Kaçınmak İçin Ne Yapmalı?
Botoks her ne kadar uzun yıllardan bu yana uygulanan en popüler medikal estetik tedavilerinden biri olsa da; uygulama hataları ya da sahte botoks içerikleri istenmeyen sonuçlarla sizi karşı karşıya bırakabilir. Bundan kaçınmanın tek yolu, botoks işlemini; doğal görünümlü sonuçlar elde etme konusunda referansları olan bir doktora ve güvenilir bir kliniğe yaptırmaktır. Hatalı botoks kurbanıysanız; sonuçların geçmesini bekleyebilir ya da görünümü eşitlemek için ilave dozlar yaptırabilirsiniz.
Botoks Uygulaması Sonrasında Nelere Dikkat Etmeli?
Gerek uygulamadan maksimum görsel sonuçları almak gerekse yan etki riskini minimize etmek açısından botoks uygulaması sonrasında şu noktalara dikkat etmelisiniz:
- Uygulamadan hemen sonra ilk bir saat; kaşları tekrar tekrar çatmak hedeflenen kas gruplarında tedavinin daha etkili olmasına yardımcı olacaktır. Bu süre geçtikten sonra, 12 saat boyunca aşırı yüz mimiklerinden kaçınmak gerekir.
- İşlemden sonra 4 saat boyunca dik bir pozisyonda durulmalıdır.
- Tedavi edilen alanda; ovma ve masaj gibi sert hareketlerden kaçınmak gerekir.
- Botoks sonrası ilk 6 saat işlem bölgesi suyla temas ettirilmemelidir.
- İşlemden sonraki ilk 24 saat makyaj yapılmamalıdır.
- İlk gece yüzüstü pozisyonda uyumaktan kaçınılmalıdır.
- Botoks uygulaması sonrasında ilk 12 saat spor ve egzersiz yapılmamalı; yorucu ve zorlayıcı aktivitelerden uzak durulmalıdır.
- Botoks sonrası 2 haftalık süreçte cilt bakımı ya da yüz masajı gibi uygulamalar yapılmamalı veya yaptırılmamalıdır. Bu tip uygulamalar, enjekte edilen maddenin çevre kaslara dağılmasına sebebiyet verebilirler.
- İlk 24 saat boyunca aşırı alkol tüketiminden kaçınmak gerekir.
- 2 hafta boyunca, işlem bölgesi; güneşten ve soğuk havalardan korunmalıdır.