Diş Restorasyonunda Zirkonyanın Bilmek İsteyeceğiniz 3 Avantajı

Diş Restorasyonunda Zirkonyanın Bilmek İsteyeceğiniz 3 Avantajı

Bugüne kadar dental malzeme üreticileri tarafından birçok dental hammadde piyasaya sürüldü. Bunlardan bazıları ilk etapta oldukça iş gördü fakat sonrasında gündemden düştü; bazıları ise ismini dahi duyuramadı. Ancak içlerinde bir tanesi var ki uzun yıllardan bu yana diş restorasyonunda en etkili malzeme olarak değerlendiriliyor. Malzememiz zirkonya! Son 20 yıldır diş protezlerinde ve implantlarda kullanılan en popüler hammadde. Titanyum ile karıştırıldığında daha iyi performans gösteriyor ve daha fazla avantaj sağlıyor.

Zirkonya Nedir?

Zirkonya, zirkonyum dioksitten oluşuyor. Zirkonyum dioksitin en avantajlı özelliği; metalik olmayan tüm malzemeler arasında en yüksek dayanma ve kırılma direncine sahip olması. Dayanıklılığının yanı sıra; tıbbi malzemelerde çokça tercih edilmesinin nedeni, yüzey düzgünlüğüne sahip olması. Zirkonya; hem dayanıklılık özelliğiyle hem de yarı saydamlık veya opaklık özelliğiyle diş hekimliğinde yaygın olarak tercih ediliyor.

Zirkonya Diş Hekimliğinde Nasıl Popüler Oldu?  

Aslını isterseniz diş protezlerinde biyouyumluluk açısından en etkili madde altın. Ancak gerek maliyet gerekse de görünüm açısından altın kuron artık pek tercih edilmiyor. Zirkonya; pahalı altın kronlara bir alternatif olarak diş hekimliğinde daha popüler hale geldi. Günümüzde diş hekimliğinde kullanılan birçok farklı zirkon türü var. Bunları kullanım amaçlarına göre 3 gruba ayırabiliriz:

  • Tam sıkıştırılmış boşluklara sahip; sert ve tek parça halinde olan zirkonyalar.
  • Ön diş restorasyonunda tercih edilen hafif sıkıştırılmış zirkonyalar
  • Ön dişlerde maksimum estetiği sağlamak için kullanılanlar ise; zirkonya tozu ile sıkıştırılmış tam zirkonya çerçeveler

Zirkonyum Diş Hekimliğinde Hangi Alanlarda Kullanılabilir?

Zirkonyum reaktif bir metaldir. Hava veya su ile temas ettiğinde oksitlenme meydana gelir. Zirkozyumun korozyona karşı dirençli olmasını sağlayan da oluşan oksit tabakadır. Dayanıklılık ve korozyona karşı dirençli olma gibi özellikleri zirkonyumun, diş hekimliğinde birçok alanda kullanılmasına ilham olmuştur. Bunları başlıca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Diş implantı tedavilerinde implant ara parçası olarak
  • Ortodontik diş tedavisinde
  • Protetik diş tedavisinde (Protetik diş tedavisi; diş kayıplarının hem fonksiyonel hem de estetik bir şekilde telafi edilmesini, yerine konulmasını sağlar)
  • Kron köprü tedavisinde

Diş Restorasyonunda Zirkonya Neden Avantajlı?

Zirkonyanın diş restorasyonunda en iyi malzeme olarak değerlendirilmesinin üç önemli nedeni var.

  1. Uzun Ömürlülük

Zirkonya en güçlü seramik malzemedir. Doğal diş minesiyle kıyaslandığında, diş minesinden 10 kat daha güçlüdür. Dolayısıyla doğru bir işçilikle, diş restorasyonunda uzun süre dayanıklılık gösterebilir. Kırılma riskini minimuma indirmek adına eğilme mukavemetinin çok iyi hesaplanması gerekir. Zira zirkonyaların eğilme mukavemeti metal malzemeler kadar iyi değil.

  • Biyouyumluluk

Dental materyallerin birçoğunda toksiste veya alerjik eğilim riski vardır. Korozyon direnci yüksek olan zirkonyum, altından sonra dişçilikte kullanılan en biyouyumlu hammaddedir. Yani zirkonyum diş kaplamaları ağzımızla biyolojik olarak en uyumlu materyaldir.

  • Estetik

Estetik diş hekimliği uygulamalarında görsel olarak en tatmin edici sonuçları sunan malzeme porselendir. Porselen dişler, zirkonyadan daha estetik bir görsel sunar. Ancak metal kadar güçlü olan zirkonya, metal içerikli bir malzeme ile karıştırılmadan kullanıldığı takdirde en az porselen dişler kadar estetik bir görünüm sağlayabilir. Maksimum estetik sonuçlar için; ana çerçevenin sağlamlığından ödün vermeden katmanlı zirkon yapılabilir.

Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Herkes İçin Uygun Mu?

Zirkonyum diş kaplama tedavisi için çene ve yüz gelişiminin tamamlanmış olması gerekir. Yüz ve çene hatları oturmuş, 18 yaş üstü bireylere zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulanabilmektedir.