Jinekomasti Hakkında Merak Ettikleriniz

Jinekomasti Hakkında Merak Ettikleriniz

Jinekomasti erkeklerde aşırı meme dokusu olarak tanımlanır. Daha basit bir deyimle; erkeklerde meme dokusunun normalden daha büyük olması şeklinde açıklayabiliriz. Hem genç erkeklerde hem de yaşlı erkeklerde görülebilen jinekomasti, tahmin ettiğinizden çok daha fazla sayıda erkeği etkileyen bir sorun. Özgüven duygusunu zedeleyen ve düşük benlik saygısına yol açan jinekomasti, sosyal yaşam kalitesini de büyük ölçüde düşürüyor.

Jinekomasti Bir Erkeğin Yaşamını Nasıl Etkiler?

Yeterince gelişmemiş bir meme dokusu kadınlar için ne kadar can sıkıcıysa; aşırı büyümüş meme dokusu da erkekler için o kadar can sıkıcı bir durum. Jinekomastinin sosyal ve özel yaşama dair olumsuz etkilerinde baskın duygu utançtır.

  • Jinekomasti duruş bozukluğunu tetikleyen bir sorundur. Bu sorunu yaşayan erkekler, meme görünümünü belirgin hale getirmemek için genellikle kambur durmayı tercih ederler.
  • Jinekomasti kıyafet seçimleri için kısıtlayıcı bir unsurdur. Üst bedeni saran giysilerden kaçınılır.
  • Jinekomasti, erkeklerin deniz ve havuz aktivitelerinden kaçınmalarına yol açar. Üst beden çıplaklığı utandırır.
  • Jinekomasti duygusal ilişkileri ve cinsel aktiviteleri erkekler açısından olumsuz yönde etkileyebilir.
  • Ergenlik döneminde de görülebilen jinekomasti, özellikle genç erkeklerde sosyal ortamlardan uzaklaşmaya sebebiyet verebilir.

Jinekomasti Sorunu Nasıl Anlaşılır?

Jinekomasti için kesin teşhis doktor tarafından konulabilir. Meme boyutu, fiziksel görünümünüzle birlikte değişebilir. Örneğin kilo alma verme süreçlerinde görsel olarak farklılaşabilir. Dolayısıyla meme bölgesinde gözlemlenen her farklılığı jinekomasti olarak değerlendirmek doğru olmaz. Jinekomasti tek bir memede görülebileceği gibi çift taraflı da görülebilir. Jinekomastinin tipik semptomlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Meme dokusunda şişlik
  • Meme dokusunda ağrı
  • Meme dokusunda hassasiyet
  • Meme ucunda akıntı

Bu semptomlardan birini veya bir kaçını gözlemliyorsanız; kesin teşhis ve tedavi planlamaması için ilk yapmanız gereken şey doktora başvurmak olmalıdır.

Jinekomasti Neden Olur?

Jinekomastiye yol açan nedenler sözlü ve fiziki muayenelerin ve yapılan tetkiklerin sonuçlarına göre belirlenebilir. Kesin tanı için öncelikle muayene olmanız gerekir. Jinekomastiyi tetiklediği düşünülen en yaygın 3 nedeni şöyle sıralayabiliriz:

  • Hormonal Dengesizlik

Östrojen hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunan bir hormondur. Üreme çağındaki kadınların adet döngüsünde büyük rol oynar. Erkeklerde de bir miktar östrojen hormonu üretirler. Ancak erkekler yüksek testosteron seviyeleriyle östrojeni baskıladıkları için meme dokuları kadınlarda olduğu gibi gelişmez. Östrojen ve testosteron seviyelerindeki dengesizlik jinekomastiye sebep olabilir. Ancak bu dengesizliğin neden kaynaklandığı henüz net olarak bilinmiyor.

  • Obezite

Aşırı kilo jinekomastiyi tetikleyen unsurlar arasında yer alır. Vücutta bulunan fazla yağların, meme dokusunu büyütme potansiyelleri vardır.

  • Yaşlılık

Yaşlanmayla birlikte hem kilo dengesi hem de hormon dengesi bozulur. Testosteron seviyesi azalırken vücut yağlanma eğiliminde olur. Bu değişimler jinekomastiyi gündeme getirebilirler.

Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?

Oldukça basit bir operasyonla erkeksi meme görünümüne yeniden kavuşmak mümkün. Kendinizi tıp merkezimizin deneyimli doktorlarına emanet ederek meme içinde oluşan ve kadınsı meme görünümüne yol açan bu fazla dokudan kısa sürede kurtulabilirsiniz.  

  • Lokal anestezi altında yaklaşık 30 dakika süren bir ameliyatla, fazla yağ dokusunun buharlaştırılmasını sağlıyoruz.
  • İşlem sonrası ufak bantlar takarak uygulama alanlarını koruma altına alıyoruz.
  • Aynı gün içerisinde sosyal hayatınıza devam edebiliyorsunuz.
  • İşleme bağlı olarak meydana gelebilen şişlik ve morluklar, 3 ila 4 gün sürebiliyor.
  • İyileşme sürecinde pansuman gibi özel bir yara bakım uygulaması gerekmiyor.

Jinekomasti İlaçla Tedavi Edilebilir Mi?

Jinekomasti tedavisinde en etkili ve kalıcı seçenek cerrahidir. Tedavi yönteminin belirlenmesinde; hastanın ne kadar süreyle ve neden bu sorunu yaşadığı, meme dokusunun ne denli büyüdüğü önemlidir. İlaçlı tedavilerin yanıt vermediği ya da yetersiz kalabileceğinin düşünüldüğü durumlar için ameliyat, en ideal seçenektir.