Dudak köşelerinden çene hattı boyunca aşağı doğru inen çizgiler, marionette çizgileri olarak adlandırılıyor. Kukla çizgileri olarak da isimlendirilen bu derin kırışıklıklar; daha yaşlı bir görünüme ve mutsuz bir yüz ifadesine sebep olabiliyorlar. Bu sebeple birçok kişi marionette çizgilerinin izlerini yok edecek yöntemlere başvuruyor. Marionette çizgilerinden ve nazolabial kıvrımlardan kurtulmak için sıkça tercih edilen iki uygulama var. Biri botox diğeri de dermal dolgu. Peki, bu popülaritesi oldukça yüksek iki uygulamadan hangisi kukla çizgilerini gidermek için daha etkili? Bu sorunun cevabını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Marionette Çizgileri Neden Oluşur?
Ağız köşesinden başlayarak çeneye doğru inen çizgilerin oluşma nedeni kolajen kaybı. Bu durum genel olarak yaşlılıkla ilişkilendirilse de; vücudumuzdaki kolajen seviyesi 25 yaşından itibaren azalmaya başlıyor. Bu sebeple 40’lı yaşlarda derinleşen marionette çizgilerinin erken belirtilerine 20’li ya da 30’lu yaşlarda dahi denk gelmek mümkün. Yaşlanmanın yanı sıra; güneş ışınlarına maruz kalmak, sigara, stres ve sağlıksız beslenme gibi cilt kalitesini olumsuz yönde etkileyen faktörler sebebiyle de marionette çizgileri oluşabiliyor.
Marionette Çizgilerinin Oluşmasını Önlemek Mümkün Mü?
Cildi sağlıklı ve genç tutmak için kişisel tedbirler de oldukça önemli. Marionette çizgileri de dahil olmak üzere cilt kırışıklıklarını geciktirmek için şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Güneş ışınlarından korunmak
- Cilt tipine uygun cilt bakım ürünleri kullanmak
- Cildi temiz tutmak
- Tütün ürünlerinden uzak durmak
- Alkol tüketimine dikkat etmek
- Sağlıklı ve doğal besin kaynaklarına yönelmek
- İdeal kiloyu sabitlemek
Marionette Çizgilerinden Nasıl Kurtulursunuz?
Botoks ve dermal dolgu uygulamalarından destek alınarak çizgi ve kırışıklıkların görünümü geçici olarak azaltılabilir veya yok edilebilir. Ancak hangisinin daha etkili bir yöntem olduğu konusunda kafalar biraz karışık. Zira her iki tedavinin çalışma prensibi ve etki alanları birbirinden farklı.
- Botoks Enjeksiyonları
Botulinum toksin tip A enjeksiyonlarının yüzeysel çizgi ve kırışıklıkları gidermede oldukça etkili bir tedavi olduğunu birçoğumuz biliyoruz. Kaş çatma çizgilerinin, alın çizgilerinin ve göz çevresinde oluşan çizgilerin giderilmesinde etkili olan botoks, marionette çizgilerini düzleştirmek için de uygulanabilir. Ancak kırışıklığın derinliği arttıkça botoks etkili ve yeterli bir seçenek olmaktan çıkar.
- Dermal Dolgular
Dermal dolgu, uygulandığı alana hacim kazandırmaya yönelik yapılan bir işlemdir. Botoks uygulamasının böyle bir işlevi yoktur. Dermal dolgular hem hacim hem de gerginlik sağlayabilirler. Nazolabial kıvrımlarda, marionette çizgilerinde, elmacık kemiklerinde veya dudaklarda sıkça tercih edilirler.
Dermal Dolgu Ve Botoks Kombine Edilebilir Mi?
Bazı kişilerde ağız köşeleri aşağı doğru dönük olabilir. Böyle durumlarda optimum görsel sonuçları elde edebilmek için botoks ve dermal dolgu uygulamaları bir arada yapılabilmektedir.
Botoks Ve Dermal Dolgu Uygulaması Ne Kadar Kalıcı?
Botoks işleminin nihai görsel sonuçları işlemden 2 hafta sonra net hale gelir. Ancak birçok hasta 3 ila 5 gün sonra olumlu etkilerini gözlemlemeye başlar. Botoks etkisi kişiden kişiye değişmekle birlikte 4 ila 6 ay devam edebilir.
Dermal dolgularda kalıcılık etkisi botoksa göre daha fazladır. Cilt yapısına göre ortalama 12 ila 16 ay aralığında etkisini sürdürebilir.
Botoks Ve Dermal Dolgu Uygulamaları Neden Avantajlı?
Botoks ve dolgu farklı etkilere sahip olsalar da ortak payda oluşturan bazı avantajlara sahipler.
- Yüz gençleştirmede cerrahi olmayan prosedürler kategorisinde yer alırlar
- Minimal invaziv işlemlerdir
- Değişim hemen fark edilir
- Gündelik hayatı etkilemezler
- Doğal ve tatmin edici görsel sonuçlar sunarlar