Porselen diş kaplama; çeşitli diş problemlerinin giderilmesinde ve gülüş estetiğinin artırılmasında yaygın olarak tercih ediliyor ve kullanılıyor. Porselen kaplamalarla; şekil ya da renk bozukluğu gibi diş kusurları estetik bir şekilde giderilebiliyor. Diş yüzeyine yapıştırma yöntemiyle uygulanan porselen kaplama; güçlü ve uzun ömürlü bir seçenek. Ancak yine de ölümsüz değil. Dayanıklılık etkisini artıran ve azaltan birçok faktör var.
Porselen Diş Kaplamanın Kalıcılığında Rol Oynayan Faktörler Nelerdir?
- Malzeme Kalitesi Ve İşçilik
Porselen diş kaplamanın kalıcılığında ve dayanıklılığında belirleyici olan faktörlerden biri malzeme kalitesi diğeri de işçiliktir. Porselen kaplamalar en estetik sonuçları sunması bakımından gülüş tasarımında sıkça tercih edilirler. Ancak harika bir gülümsemeye kavuşmanın bedeli diş sağlığını tehlikeye atmak olmamalı. Isırma, çiğneme fonksiyonlarının yerine getirilebiliyor olması lazım. Porselen diş kaplama; kaliteli malzemeyle doğru bir şekilde yapıldığı takdirde hem estetik hem de fonksiyonel sonuçlar sağlayabilir. Uygulamayı gerçekleştirecek diş hekiminin, estetik diş hekimliği alanında uzmanlığı ve tecrübesi olmalıdır. Buna ek olarak, kaplamaları yapacak olan diş teknisyeninin de çalışma hassasiyeti ve işçiliği son derece önemlidir.
2.Yeterli Bakım
Gülüş kalitesini artırmak ve daha estetik bir gülümseme elde etmek amacıyla tercihini porselen diş kaplamadan yana yapanlar, uygulamanın sunduğu muazzam estetik faydaların etkisini uzun süre devam ettirebilmek için ağız ve diş bakımına her zamankinden daha fazla özen göstermelilerdir. Porselen diş kaplama yaptırdıktan sonra, arzu ettikleri parlak ve muntazam dişlere sahip olanlar, bu görseli korumak adına ağız hijyenine daha fazla özen göstermeye başlıyorlar.
3.Rutin Diş Muayenesi
Herkes herhangi bir şikayeti olmasa dahi 6 ayda bir diş muayenesine gitmelidir. Diş ve diş etlerinde meydana gelebilecek problemlerin diş kaybına yol açmadan tedavi edilebilmeleri için rutin muayeneler son derece önemlidir. Porselen diş kaplaması ve benzeri uygulamaların belirli aralıklarla kontrolden geçmesi faydalı olacaktır. Zira porselen diş kaplamalarının ne kadar süre dayanacağında diş ve dişeti sağlığı belirleyicidir. Dişeti çekilmesi ya da ana dişlerin çürümeye başlaması gibi sorunlar porselen kaplamaların ömrünü kısaltabilir.
Porselen Diş Kaplamaların Ömrü Ne Kadardır?
Porselen diş kaplamalar doğru bir işçilik ve yeterli bir bakımla 10 ila 15 yıl kalıcı olabilirler.
Porselen Diş Kaplamaları Zaman İçerisinde Çatlar Mı?
Porselen diş kaplamalarının dayanıklılığı onları nasıl koruduğunuza bağlıdır. Porselen dişe, direncini zorlayacak derecede yüklenilirse; çatlayabilir, kırılabilir veya parçalanabilir. Kabuklu ve sert gıdaların dişle parçalanmaya ya da ısırılmaya çalışılması büyük risktir. Normal şartlarda dahi dişi kırılma ve çatlama riskiyle karşı karşıya bırakan bu ve benzeri eylemler, porselen dişlerin hasar görmesine sebep olabilirler. Düşme, darbe, kaza ve benzeri travmalar sebebiyle de porselen dişler hasar görebilirler. Bunlara ek olarak, stres ve kaygı ile ilintili; diş sıkma, gıcırdatma veya tırnak yeme gibi davranış ve alışkanlıklar da porselen diş kaplamalar için tehdittir.
Porselen Diş Kaplamalar Ne Zaman Değiştirilmeli?
Herhangi bir sebeple porselen diş kaplamanın zarar görmesi ya da yerinden çıkması gibi durumlarda vakit kaybetmeden dişçiye gidilmelidir. Peki, porselen diş kaplamalarının değiştirilmesi için illa hasar görmeleri mi gerekir? Elbette hayır! Uygulama hataları, dişeti hastalığı, leke oluşumu ya da estetik beklentilerin karşılanamaması gibi işlem sonrasında veya zaman içerisinde kademeli olarak gündeme gelebilecek bazı durumlar karşısında da porselen diş kaplamalarının değiştirilmesi talep edilebilir. Dolayısıyla; diş hekimi tercihi, klinik seçimi, rutin dişçi kontrolleri, yeterli ağız ve diş bakımı ve gerçekçi beklentiler; uygulamadan maksimum görsel sonuçları almak ve de yapılan işlemin dayanıklılığı açısından önem arz eden etkenlerdir.