Saç Ekimi Yanık Alopesi Vakalarında Ne Kadar Etkili?

Saç Ekimi Yanık Alopesi Vakalarında Ne Kadar Etkili?

Saç ekiminin sadece saçsız erkekler için uygulanan bir estetik ameliyat olduğunu düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Bu prosedür yalnızca orta yaş üstü erkeklere hitap etmiyor. Her geçen yıl biraz daha fazla sayıda kadın saç ekimi yaptırmayı düşünüyor. Zira kalıcı saç dökülmesi sadece erkeklerin sorunu değil. Dünya genelinde hem kadınları hem de erkekleri yaygın bir şekilde etkileyen kalıcı saç dökülmesi probleminin tek ve en etkili çözümü ise saç ekimi.

Saç dökülmesine yol açan birçok etken var. En belirleyici olanı genetik aktarım. Ancak yaşam tarzından strese; beslenme düzeninden kronik hastalıklara varana kadar pek çok unsur saç dökülmesini tetikleyebiliyor. Bir de kafa derisini etkileyen ve saç köklerinin hasar görmesine yol açan kaza ve travmalar sonucu kalıcı saç kaybı yaşayanlar var. Bu grubu yanık alopesi vakaları olarak adlandırıyoruz. Saç ekimi prosedürü, yanık mağdurları için de kurtarıcı bir çözüm seçeneği. Yanık vaka sadece yangın, kaynar su ya da kızgın yağ gibi sebeplerle saç derisinin hasar gördüğü durumları kapsamıyor. Trafik kazaları sebebiyle de geri dönüşümsüz saç kaybı yaşayan pek çok kişi var. Söz konusu yanık vakalar olunca, saç ekimi; sadece seyrelen saç tellerinin yarattığı görsel boşluğu doldurmak için uygulanan kozmetik bir prosedür olmaktan çıkıyor. Yanık alopesi düzeltilmesi gereken tıbbi bir gereklilik halini alıyor.

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi, vücudun belli bir bölgesinden alınan saç köklerinin, saçsız olan alanlara nakledildiği cerrahi bir prosedürdür. Sıklıkla saçlı derideki dökülmeleri telafi etmek için tercih edilse de; kaş, kirpik, sakal ve göğüs kıllarının restorasyonunda da uygulanabilir. Günümüzde ağırlıklı olarak estetik gerekçelerle tercih edilen ve ilişkilendirilen saç ekimi ameliyatlarının çıkış noktası aslında yanık vakalar. Saç ekimi ilk etapta; araba ve yanık kazalarının yol açtığı hasarları gidermek amacıyla uygulanıyordu. Yanık vakalarda gerçekleştirilen ve iyi sonuçlar elde edilen saç ekimi ameliyatları; bu prosedürün estetik ve kozmetik bir tedavi olarak yaygınlaşmasına yol açmıştır.

Yanık Vakalarda Saç Ekimi Hangi Teknikle Yapılmalı?

Zaman içerisinde, teknolojiyle birlikte saç ekimi teknikleri de değişim ve ilerleme kaydetti. Saç ekimi ameliyatları ilk etapta FUT tekniğiyle gerçekleştiriliyordu. FUT tekniği; donör alandan saç şeridinin alınıp, bir veya iki saç içeren küçük greftlere bölünerek alıcı bölgeye nakledilmesi şeklinde uygulanıyor. Gerek sunduğu görsel sonuçlar gerekse de iyileşme süreci bakımından biraz daha meşakkatli bir seçenek olan FUT, güncellenen teknolojiyle birlikte yerini daha az invaziv bir seçenek olan FUE tekniğine bıraktı. FUE saç ekimi, saç köklerinin donör alandan teker teker punch cihazı ile toplanması ve alıcı bölgeye yine teker teker ekilmesi şeklinde gerçekleştirilen bir teknik. Saç kökleri şeritler halinde çıkarılmadığı ve tek tek toplandığı için donör alanda iz kalma endişesi ortadan kalkıyor. Yanık vakalar için hangi tekniğin uygulanacağında, saçlı derinin hasar derecesi önem kazanıyor ve belirleyici oluyor. Her ne kadar FUE daha avantajlı ve çağdaş bir yöntem olarak değerlendirilse de kimi zaman ağır yanık vakaları için FUT tekniğinin uygulanması gerekli olabiliyor.

Saç Ekimi Yanık Vakalar İçin Kesin Çözüm Sunar Mı?

Saç ekiminin başarılı ve tatmin edici sonuçlar sunabilmesi şu koşulların sağlanmasına bağlıdır:

-Tecrübeli bir saç ekimi uzmanı

-Donanımlı bir klinik ya da hastane

-Uygun teknoloji

Hiçbir prosedür kesinlik içermez. Bu üç madde saç ekiminde başarıyı artıran faktörlerdir. Yanık vaka saç ekimi biraz daha hassasiyet gerektiren bir konu. Günümüz teknolojisiyle saçlı derisi hasar görmüş pek çok yanık vakanın görsel mağduriyetleri, saç ekimi ameliyatlarıyla başarılı bir şekilde giderilebiliyor.