Kontrol altına alınamayan terleme; sosyal yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren bir sorundur. Sıcak havalarda, fiziksel eforun arttığı anlarda veya stres altında, normalden daha fazla terleyebilirsiniz. Ancak sebepsiz yere terliyorsanız bunun nedenlerini araştırmanın ve tedavi olmayı düşünmenin vakti gelmiştir. İlaçlı veya ilaçsız tedavilerle çözüm bulamadığınız koltuk altı terlemeleriniz için umutsuzluğa kapılmadan önce botoks tedavisi düşünebilirsiniz. Birçoğumuz için kırışıklık tedavilerinin vazgeçilmez kozmetik prosedürü olan botoks; aynı zamanda çeşitli tıbbi tedavilerde de kullanılıyor ve başarılı sonuçlar sunuyor. Botoks uygulamasının; migren ataklarının görülme sıklığını azaltmak, büyümüş masseter kası görünümünü iyileştirmek ve koltukaltı terlemelerini kontrol altına almak gibi marifetleri de var.
Peki botoks gerçekten de koltukaltı terleme sorununa iyi geliyor mu? Ne kadar etkili?
Botulinum toksininin jenerik marka adı olan botoxu en çok kırışıklıkların görünümünü azaltma gücüyle ve etkisiyle tanıyoruz. Ancak bu ilaç aynı zamanda koltuk altı terlemesini yavaşlatmada harika sonuçlar sunuyor. Botoks tedavisi ile koltuk altı nemi %82 ila %87 oranında azaltılabiliyor. Sağlanan kuruluk etkisi 3 ay ila 12 ay arasında devam edebiliyor. Terleme tedavisinde kullanımı FDA tarafından da onaylanan botoks, terleme sorunundan tamamen kurtulacağınız anlamına gelmiyor. İşlem sonrası kişiden kişiye değişmekle birlikte hastalarda az miktarda da olsa terleme devam edebiliyor. Terleme botoksunun amacı aşırı miktarda terlemenin önüne geçmek.
Terleme Botoksu Sadece Koltuk Altına Mı Uygulanır?
Botoks enjeksiyonu ağırlıklı olarak terlemenin en yoğun ve yaygın yaşandığı koltuk altı bölgesine uygulanıyor. Vücudun aşırı terleyen diğer bölgelerine yapılabilse de bu alanlara uygulanan botoks; hem daha fazla acı veriyor hem de yüksek yan etki riskine sahip. Bu bölgeleri; eller, ayak, göğüs altı, kafa ve yüz olarak sıralayabiliriz.
Terleme Botoksu Nasıl Etki Eder?
Botoks ter bezlerinin gönderdiği ter üretme sinyallerini bloke eden bir uygulama. Koltuk altı bölgesinde his kaybına sebep olmuyor. Prosedürde her bir koltuk altı için yaklaşık 25 enjeksiyon kullanılıyor. Çoğu insan uygulama anında enjeksiyonu hissetmediğini söylüyor. Uygulama sonrası 3 ila 4 gün içerisinde iyileşme kaydedilmesi bekleniyor.
Terleme Botoksunun Yan Etkisi Var Mı?
İşlem sonrası uygulama bölgesinde hafif şişlikler ve morarmalar olabilir. Ancak kısa süre içerisinde bu yan etkilerin geçmesi beklenir.
Koltukaltı Terlemesi Kesildiğinde Diğer Bölgeler Daha Fazla Terler Mi?
Terleme botoksu hakkında endişe yaratan konulardan biri de budur. Bu tedaviyi alan ya da almak isteyen kişilerin bir kısmı; koltukaltı terlemesi durduğunda, diğer bölgelerde terleme artışı olacağından endişe duyar. Ancak koltukaltı terleme botoksunun böyle bir yan etkisi bulunmuyor.
Terleme Botoksu Koltukaltı Bezlere Zarar Verir Mi?
Vücudun serinlemek için terlemeye ihtiyacı vardır. Koltuk altı botoksu bu döngüye zarar verir mi? Yani vücudun soğumasını engeller mi? Ter bezlerinin %2’si koltuk altında bulunuyor. Birkaç küçük enjeksiyon müdahalesi vücudun genel anlamda soğuma yeteneğini etkilemeyecektir. Kısacası; FDA onaylı bu tedavi koltuk altı bezlere ve bu bölgedeki işleyişe zarar vermez.
Terleme Botoksu Tedavisi İçin Kime Gitmeli?
Terleme botoksu, uzman bir doktor tarafından steril koşullarda uygulanmalıdır. Bunu kalıcı bir tedavi seçeneği olarak değil, günlük yaşam kalitesini artıran, geçici etkilere sahip bir uygulama olarak değerlendirmek gerekir. Aşırı terleme, farklı sağlık sorunlarının bir sonucu olarak gündeme geliyor olabilir. Nedenleri araştırılıp, terlemeyi tetikleyen unsurlar ortadan kaldırılmadığı müddetçe bu sorundan kalıcı olarak kurtulmak mümkün değildir. Terleme botoksu; konfor sağlayan, güvenli ve etkili bir seçenek olsa da tedavi sürecinin destekleyici bir parçası olarak değerlendirilmelidir.